Olcsó gesztus az olcsó gázért

Oroszország és Nicaragua után harmadikként Fehéroroszország elismerné Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, ha mérsékelt áron kapná az orosz földgázt 2009-ben is. A Kreml eddig nem hajlott az alkura.

Fehéroroszország elismerné Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, ha Oroszország mérsékelt áron szállít neki földgázt 2009-ben - ígéri a Kommerszant című orosz gazdasági lap szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök orosz kollégájának, Dmitrij Medvegyevnek ma tartott tárgyalásukon Moszkvában.

A lap tudni véli, hogy Minszk a mérsékelt gázár, valamint a pénzügyi válság nyomán kialakult helyzet nyomán felveendő hárommilliárdos rubelhitel fejében hajlandó lenne arra is, hogy Oroszország részesedjen a gáztranzitot felügyelő fehérorosz állami cégből, a Beltranszgazból.

Minszk 2009-ben 160 dolláros gázárra számít 1000 köbméterenként, szemben a jelenlegi 128 dollárossal. Orosz illetékesek viszont arra utaltak, hogy az ár nem lesz kevesebb, mint 200 dollár.

Lukasenko már korábban kijelentette, hogy Minszk elismerné a Grúziától elszakadó tartományokat, de eddig ez a gyakorlatban nem történt meg. Dél-Oszétiát és Abháziát eddig Oroszországon kívül csak Nicaragua ismerte el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.