Olaszországban toboroz az al-Kaida

Bari börtönéből szervezte a párizsi De Gaulle repülőtér elleni merényletet az a szíriai sejk, akit társával tavaly novemberben tartóztattak le a dél-olasz kikötőben. Mint kiderült, nem egyszerű embercsempészek, az al-Kaida európai vezetői kerültek az olasz hatóságok hálójába.

Hat pen drive volt a 62 éves Bassam Ayachinál, a Bari kikötő kapitányságán dolgozó rendőrök azonban inkább azon lepődtek meg, hogy a rakodóhajók gyomrában rejtőző illegális bevándorlókra váró szíriai férfi nem a megszokott embercsempész, hanem sejk volt, ráadásul az egyik legjelentősebb európai iszlám központ, a brüsszeli Ciba vezetôje.

Társa a Ciba alapító tagja, az iszlámra áttért 33 éves francia mérnök, Raphael Gendron. Az olasz terrorizmusellenes hatóságok gyanúját az adattárolókon talált dokumentumok és a francia és belga kollégák párhuzamos nyomozása is megerősítette: Bariban az al-Kaida európai toborzóit fogták el, akik az illegális bevándorlókat szerveztek be iraki, afganisztáni öngyilkos akciókra, és nyugati merényletekre Franciaországban, Németországban és Nagy Britanniában.

Lehallgatott telefonbeszélgetések bizonyították, hogy Ayachi és társa még a börtönben is dolgozott: a párizsi De Gaulle repülőtér ellen szervezett merényletet.
Az adattárolókon talált és arab nyelvrôl több hetes munkával lefordított anyagok között megtalálták az al-Kaidát irányító Oszama bin Laden és jobbkeze, Abu Múszab al- Zarkawi közleményeit, részletes jelentéseket az amerikai csapatok elleni iraki harcokról, kiképzési táborokban forgatott felvételeket, az öngyilkos terroristák fényképeit, utolsó üzeneteit, és annak a ribaat.org francia nyelvû honlapnak az anyagait, mely a brüsszeli központ korábban letiltott oldalait helyettesítette.

A sejk nem ismeretlen az európai terrorizmus ellenes hatóságok számára: Ayachi fiát idén januárban ítélték el Belgiumban a Ciba internetes oldalain közölt antiszemita felhívások miatt.

Az al-Kaida nem először veti meg a lábát Olaszországban: a 2004-es madridi terrorista merényletek vezetőjét Milánóban tartóztatták le. Március elején az Ennahar algériai napilap hívta fel a figyelmet arra, hogy az arab országok helyett a nemzetközi terrorista szervezetek egyre inkább az olasz és spanyol partokon keresnek utánpótlást, és könnyen elcsábítják azokat a dokumentum, pénz és távlatok nélkül érkező muzulmán bevándorlókat, akik még ellenszenvet is táplálnak az őket az esetek többségében fenntartással és visszautasítással kezelő nyugati államok iránt.

A minden lehetséges eszközzel az illegális bevándorlás megfékezésére törekvő római kormány éppen a napokban léptette életbe a Líbiával kötött megállapodást az észak-afrikai országból az olasz partok felé tartó emberkereskedők hajóinak feltartóztatásáról és visszafordításáról. Nem akarunk multietnikus nemzet lenni -  jelentette ki a miniszterelnök Silvio Berlusconi, akinek szavai ellen elsőként az olasz katolikus egyház tiltakozott.

Bassam Ayachi (b) és Raphael Gendron a vád szerint a párizsi De Gaulle repülőtér ellen szerveztek merényletet
Bassam Ayachi (b) és Raphael Gendron a vád szerint a párizsi De Gaulle repülőtér ellen szerveztek merényletet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.