Olaszországban megadóztatnák a leendő bevándorlókat

Az egyik kormánypárt adóval sújtaná azokat a külföldieket, akik tartózkodási engedélyért folyamodnak Olaszországban. Az Északi Liga ötletétől még koalíciós partnere is elhatárolódik.

Heves vitát váltott ki  Olaszországban a kormánykoalícióban részt vevő Északi Liga javaslata, amely szerint a jövőben minden külföldinek 50 eurós adót kellene fizetnie a tartózkodási engedély megszerzéséért és megújításáért.

Azoktól a külföldiektől, akik adószámot kérnek Olaszországban, hogy vállalkozást alapítsanak, vagy szabadúszóként dolgozzanak, 10 ezer eurós bankgaranciát követelne a bevándorlás-ellenes jobboldali párt.

A tartózkodási engedélyek megadóztatásából befolyt összegeket központi alapba utalnák, majd szétosztanák azoknak a településeknek, ahol a külföldiek laknak. Az önkormányzatok a pénzt családtámogatási és közbiztonsági intézkedésekre fordíthatnák. Az Északi Liga javaslatait módosítás formájában nyújtotta be a gazdasági válsággal foglalkozó törvényerejű rendelethez.

Az ellenzéki Demokrata Párt és a jobboldali Nemzeti Szövetség egyaránt diszkriminatívnak nevezte a javaslatot. A Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette Szabadság Pártjának egyik képviselője, Renato Farina az indítvány visszavonására szólította fel az Északi Ligát, míg kollégája, Fabio Granata a "reménytelenség megadóztatásának" nevezte a vázolt intézkedéseket.

Az Északi Liga pénteken egyértelmű "nemet" mondott arra a javaslatra, hogy azok a bevándorlók, akik legalább öt éve Olaszországban élnek, szavazhassanak helyhatósági választásokon, amint azt nemrégiben Gianfranco Fini, a képviselőház elnöke javasolta. "Garantáljuk, hogy a bevándorlók szavazati joga nem kerül be ennek a kormánynak a napirendjébe. Ezt a témát már a választási kampányban is kizártuk, és kitartunk álláspontunk mellett" - jelentette ki Federico Bricolo, az Északi Liga szenátusi frakciójának vezetője.

A Berlusconi-kormány abszolút parlamenti többségét az Umberto Bossi vezette Északi Liga biztosítja. A szeparatista és bevándorlás-ellenes jobboldali párt meglepően jól szerepelt az áprilisi törvényhozási választásokon: korábbi eredményét megduplázva a szavazatok több mint nyolc százalékát szerezte meg.

Az olaszországi Lampedusa szigetén eközben nem csillapodik a menekültáradat: szombatra virradóra csaknem 500 újabb illegális bevándorló érkezett három rozoga bárkán Észak-Afrikából. A földközi-tengeri szigeten mintegy 700 ágyas befogadótábor működik, de a létesítmény már régóta telített. Robert Maroni belügyminiszter, miután pénteken szemlét tartott a táborban, kijelentette: mindazokat, akik már ott vannak vagy odatartanak, vissza fogják küldeni hazájukba.

Olasz belügyminisztériumi adatok szerint tavaly összesen 36 500 menekült szállt partra olasz területen, közülük mintegy 31 ezren a mindössze 20 négyzetkilométeres Lampedusán. Ez az illegális bevándorlók számának 75 százalékos emelkedését jelenti az előző évhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.