Olaszország rendőröket küldene Tunéziába

Az áradatként érkező illegális bevándorlók miatt megpendített lehetőséget Tuniszban élesen kritizálták.

Tunézia "határozottan elutasítja a belügyeibe való beavatkozást, vagy szuverenitásának megsértését" - jelentette ki a TAP tunéziai hírügynökségnek egy külügyminisztériumi tisztségviselő hétfőn.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő arra reagált, hogy Roberto Maroni olasz belügyminiszter vasárnap jelezte: megfelelő felhatalmazás után olasz rendőröket telepítene Tunéziába a helyzet megoldása érdekében. Az Olaszország fennhatósága alatt álló Lampedusa szigetére az utóbbi öt napban mintegy ötezer bevándorló érkezett Észak-Afrikából. Róma humanitárius válsághelyzettől tart, és a nemzetközi közösség segítségét kérte.

Eközben az arab nyelvű Attounisia honlap hétfői jelentése szerint illegális bevándorlókat szállító bárkával ütközött egy tunéziai őrnaszád: 29-en meghaltak, 86 menekültet sikerült kimenteni. A híroldal szerint az eset Tunisztól csaknem 400 kilométerre délre, a kelet-tunéziai Gábesz kikötővárosnál történt, s a naszád a beszámoló szerint szándékosan rohant a bárkába.

Az észak-afrikai illegális bevándorlók a decemberi tunéziai forradalmat követően egyre nagyobb számban indulnak útnak elsősorban Olaszország irányába. Az elmúlt héten csak Lampedusa szigetén csaknem ötezer illegális bevándorló ért partot. A római kormány még pénteken bevándorlási válsághelyzetet hirdetett, és az Európai Unió segítségét kérte a menekültáradat kezeléséhez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.