Olaszország kitart, bűnösök a CIA-ügynökök

A 2009-es ítéletet megerősítették, így véget ért az első és mindeddig egyedüli per, amely a terrorizmussal gyanúsított személyek elrablása, a hírhedt „rendkívüli kiadatások” miatt indult a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ellen.

Szerdán az olasz legfelsőbb fellebbviteli bíróság hatályban hagyta azt a 23 amerikai állampolgár bűnösségét kimondó ítéletet, amely 2009-ben született a radikális hitszónok, Hasszán Musztafa Oszama Naszr ügyében. Az Abu Omar néven ismert egyiptomi férfit 2003 februárjában rabolta el Milánóból a CIA: először az Avianóban lévő amerikai légitámaszpontra, majd a németországi Rammstein érintésével Kairóba vitték – mindezt egy, a Red Sox amerikai baseballcsapattól bérelt repülőgépen.

Az emberrablás miatt in absentia elítélt 23 amerikai egy pilóta kivételével mind a CIA ügynöke, köztük Robert Ladyvel, a titkosszolgálat milánói irodájának a főnökével. A legfelsőbb bíróság döntése azt jelenti, hogy ha bármelyikük európai földre lép, akkor letartóztatják. Lady 2009-ben kilenc évet, bűntársai öt évig terjedő szabadságvesztést kaptak. Úgy tudni, mindannyian az Egyesült Államokban élnek.

A kisebbfajta csodának számító olaszországi per a CIA történetének egyik sötét fejezetére, a 2001. szeptember 11. utáni „rendkívüli kiadatásokra” vet némi fényt. A terrorizmus elleni harc nevében az amerikaiak szerte a világon iszlám szélsőségeseket fogtak el és szállítottak át kihallgatásra egy-egy harmadik országba. Többnyire a terrorizmussal gyanúsított személyek hazájáról van szó, ahol szabad volt erőszakkal vallatni: Hoszni Mubarak Egyiptomában Omart hét hónapon át vetették alá válogatott kínzásoknak a vélt vagy valódi terrorista kapcsolatai miatt. A férfi 2007-ben szabadult, és azóta Alexandriában, házi őrizet alatt él. „Az első perctől kezdve vertek. A CIA embere is mindig ott volt” – mondta a kínzókamrákból rokkantan és süketen kikerült férfi később az egyik olasz televíziónak. Neki egymillió, feleségének félmillió eurós kártérítést ítéltek meg.

2001-től 2005-ig a CIA körülbelül 150 terrorizmussal gyanúsított személyt rabolt el és tett fel a terroristajáratokra a helyi hatóságok szemhunyása vagy aktív közreműködése mellett, és ami Omart illeti, az amerikaiaknak leleplezni nem volt nehéz: az egyiptomi férfi az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet európai fészkének tartott milánói iszlám központ imámja volt, ahol értő fülekre találtak az afganisztáni háború és általában a Nyugat ellen intézett kirohanásai. Terrorhálózat kiépítésének vádjával az olasz elhárítás, a DIGOS már 2002-ben kihallgatta, és folyamatosan rajta tartotta a szemét. Ráadásul a CIA-ügynökök még az alapvető elővigyázatossági intézkedéseket sem tartották be, akció közben például olasz mobiltelefonokon beszéltek – valószínűleg abban bízva, hogy Ladyt „konzulként” megilleti a diplomáciai mentelmi jog.

Omar elrablásában nyakig benne volt az olasz titkosszolgálat, a SISMI is. Bár a SISMI akkori főnökére, Nicolò Pollarira az ügyészek 13 évet kértek, ő és helyettese állami védelem alatt áll. Olyannyira, hogy ezt a védelmet politikai hovatartozástól függetlenül egyetlen olasz kormány sem oldotta fel: Pollarit nyugdíjazták, és állítólag máig havi harmincezer eurós életjáradékot kap. Omar eltüntetésében összesen több mint harminc ember vett részt: bűnpártolásért két SISMI-ügynököt három-három évre, egy újságírót hat hónapra ítéltek.

Bár a CIA-ügynökök kiadatását Olaszország soha nem kérte az Egyesült Államoktól, szerdán a fellebbviteli bíróság felszólította a hatóságokat, hogy emeljenek vádat Pollari és négy másik SISMI-ügynök ellen. Hogy ebből lesz-e valami, az minimum kétséges. A WikiLeaks-táviratokból legalábbis az derül ki, hogy washingtoni kérésre két unga-bunga parti között maga Silvio Berlusconi exkormányfő próbálta megakadályozni, hogy a milánói perből legyen valami. Azt, hogy nem járt sikerrel, az olasz igazságszolgáltatás „baloldali beütésével” magyarázta.

„Nekem az a legnagyobb eredmény, hogy egy ilyen tárgyalás egyáltalán a végéhez érkezett” – nyilatkozta talán ennek kapcsán a 2009-es per bírája, a maffiaügyekből ismert Oscar Magi, aki nem szégyellte bevallani, remegett a keze, amikor felolvasta az ítéletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.