A földrengés sújtotta L'Aquilában találkoznak a G8 vezetői

Megkezdődött a visszaszámlálás a nyári G8-as állam- és kormányfői csúcs előtt. Az időpont július 8-10., a helyszín l'Aquila földrengés pusztította városa, a biztonsági készültség pedig a legmagasabb szintű. Olaszország ideiglenesen még a határellenőrzést is visszavezeti.

Felfüggesztjük Schengent - jelentette be Roberto Maroni belügyminiszter a G8-as csúcs indokolta intézkedést magyarázva. Az eddigi schengeni zöld határokon június 18-tól július 15-ig visszaállítják a személyi igazolvány és útlevél ellenőrzést az összes olaszországi határátkelőhelyen.

A cél elsősorban a globalizációellenes mozgalmak szélsőséges tagjainak a kiszűrése, de a biztonsági ellenőrzések szigorítása nem rendkívüli a nagyszabású nemzetközi találkozók alatt. Sporteseménynél is megszokott intézkedésnek nevezte lapunknak a schengeni felfüggesztést hazánk római konzulja Kovács Petra. Ugyanezt tette a 2008-as EB labdarúgó bajnokságkor Ausztria és Németország, vagy Itália a 2001-es genovai csúcs alatt, amikor azonban hiába zárta le a francia-olasz átkelőt, a Black Bloc csoportjai át tudtak jutni Ventimiglián.

A G8-ak soros elnöki tisztségét betöltő Itália eredetileg a Szardínia melletti Maddalena- szigetén tervezte a csúcsot, igaz Berlusconi - a kormányra jutása utáni dél-olasz szemételtakarító kampánya során - Nápoly városába akarta átköltöztetni a világ vezetőit. Reklámként Itáliának.

Az április 6-ai földrengés után merült fel, hogy a romba dőlt l'Aquilában rendezzék meg a találkozót egyfajta szolidaritási gesztusként az abruzzóiaknak, akiknek így nemzetközi segítséggyűjtésre is lehetőségük adódhat.

A l'Aquilába való költözésre Washington, Berlin és Párizs azonnal igent mondott. Júliusban tehát a G8-akra szardíniai luxuslakosztály helyett az a l'aquilai Campo Imperatore szálló vár, mely egykor Mussolini kényszerlakhelye volt (és 1943-ban őt is Maddalenáról költöztették ide). A 2130 méter magasban található hotel nem szenvedett kárt a földrengésben.

Az új helyszín szűkebb mozgásteret ad a globalizáció ellenes tüntetéseknek is - legalábbis ebben reménykedik a genovai csúcs utcai harcait megismételni nem akaró Berlusconi. A globalizációellenes csoportok azonban már jelezték, l'Aquilában is éreztetik majd jelenlétüket, alternatív segítséget nyújtva a földrengés sújtotta lakosságnak.

A G8-as csúcs közeledtével a globalizációellenes fiatalok egyre erősebben hallatják szavukat: a világ egyetemeinek május végi torinói értekezletén és a G8-ak belügyi és igazságügyminisztereinek római tárgyalásain is utcára vonultak, és a rendőrséggel való összecsapásokon túl meglepetésszerű akciókat indítottak. Sikerült azonosítaniuk a római belügyi csúcs titkos helyszínét egészen a találkozó kapujáig hatolva. Az olasz terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság emberei telefonlehallgatással tudták megelőzni, hogy az anarchisták vörös festékbombái csak a falakon csapódjanak.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

 

 

 

Július 8-10-én a G8 politikusainak találkozóhelye lesz az áprilisban földrengés sújtotta L'Aquila városa
Július 8-10-én a G8 politikusainak találkozóhelye lesz az áprilisban földrengés sújtotta L'Aquila városa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.