Olaszország befogadja a Máltánál visszafordított menekülteket

Olaszország úgy döntött szerdára virradóan, hogy befogadja azt a 102 afrikai menekültet, akik egy tartályhajón érkeztek két nappal korábban Máltához, de a szigetország nem engedélyezte, hogy kikössenek.

Olaszország úgy döntött szerdára virradóan, hogy befogadja azt a 102 afrikai menekültet, akik egy tartályhajón érkeztek két nappal korábban Máltához, de a szigetország nem engedélyezte, hogy kikössenek - közölte a vallettai kormány.

A máltai hatóságok hétfőn közölték, hogy a libériai zászló alatt közlekedő hajóra a líbiai partoktól 45 tengeri mérföldre szálltak fel a bevándorlók. A járőröző olasz haditengerészet utasította a kapitányt, hogy forduljon vissza Líbia felé, aki ezt megtagadta, és folytatta útját Málta irányába.

A máltai hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy a bevándorlók egészségesek és nincsenek veszélynek kitéve. Valletta viszont aznap befogadott egy másik, 111 fős menekültcsoportot.

A máltai kormány szerda hajnalban közölte, hogy az olasz hatóságok a szicíliai Siracusa kikötőjébe irányították a tartályhajót. Joseph Muscat máltai miniszterelnök megköszönte olasz kollégájának, Enrico Lettának, hogy befogadta a menekülteket, hozzátéve, hogy a döntés "tovább erősíti a két ország kapcsolatát".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.