Olaszország a gázvezeték elzárásától tart

Az olasz gazdasági minisztérium szerdára összehívta a rendkívüli esetekben ülésező gázbizottságot a líbiai energiaimporttal kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Fokozatosan csökken a nyomás a Líbiából érkező, az olasz gázfogyasztás harminc százalékát biztosító vezetékben.

A bizottság a bizonytalan ellátás idején a követendő stratégiáról dönt. Az ülésen magáncégek képviselői is részt vesznek. Kedden egy vezető olasz kormányzati illetékes azt mondta, hogy Olaszország kész megnyitni stratégiai gáztartalékait, ha megszakadna az ellátás Líbiából. Olaszország 90 napra elegendő olaj- és 30 napra megfelelő gáztartalékkal rendelkezik.

Silvio Berlusconi miniszterelnök ezzel párhuzamosan elítélte a líbiai vérontást, és azt ígérte, telefonon beszél az eddig barátjaként aposztrofált Moammer Kadhafival. A római kormány cáfolta, hogy olasz fegyveres erők támogatnák a líbiai vezető csapatait. Az itáliai támaszpontokon első fokú készültség lépett életbe, Szicíliában bevándorló tábort építenek az emberáradat fogadására.  Szerdán az olasz, francia, spanyol, ciprusi és máltai fél közösen egyeztet Rómában a bevándorlási hullám kezeléséről. „Ha mégis Kadhafi gyôz, Olaszország barátja marad?” – teszi fel a kérdést a püspöki kar napilapja, az Avvenire.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.