A legénység lelépett, több száz ember maradt magára a nyílt tengeren

"Legénység nélkül vagyunk, az olasz partok felé tartunk, és nincs aki kormányozzon" - jelentette az egyik illegális bevándorló, akit több mint négyszáz társával együtt magára hagytak embercsempészek.
Több száz illegális bevándorlót hagyott sorsára egy embercsempész hajó legénysége az olasz partoknál, a tengeren hánykolódó jármű mentése péntekre virradóra megkezdődött.

A Sierra Leone-i felségjelű hajót a dél-olaszországi Crotone városától nem messze, mintegy 65 kilométeres távolságban észlelte a parti őrség. A mentésbe a légierő is becsatlakozott: helikopteren mentőalakulatot küldtek az Ezadeen nevű hajóhoz, hogy irányítás alá vonják, és orvosokat is leeresszenek a fedélzetre. A mentőcsapatot sikerült a hajóra juttatni, amely már Crotone kikötője felé tart.

A nyílt víz és a rossz időjárás nehezítette a mentést- írja a BBC. Az akcióban részt vett az izlandi partiőrség egy hajója is, amely az EU Frontex nevű határellenőrző missziójának keretében volt a helyszínen.

A napokban történt már hasonló eset: december 31-én csaknem 800 illegális bevándorlót mentett ki az olasz parti őrség egy teherhajóról, amely legénység nélkül, sorsára hagyva tartott az olasz partok felé. A parti őrség közlése szerint a tragédiát sikerült megakadályozni, mivel az embercsempészek - mielőtt elhagyták a fedélzetet - a hajót automata vezérlésre kapcsolták, és a part felé irányították. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a pugliai partoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.