Olasz szál a mumbai merényletekben

Az Egyesült Államokban aktiválták, de Olaszországból küldött pénzből finanszírozták a tavalyi mumbai (Bombay) merényleteket végrehajtó terroristák mobiltelefonjait – írta a Corriere della Sera.

Az Egyesült Államokban aktiválták és Olaszországból küldött pénzből finanszírozták a tavalyi mumbai (Bombay) merényleteket végrehajtó  terroristák mobiltelefonjait – írta Corriere della Sera.

Az olasz napilap szerint az indiai titkosszolgálat által Olaszországba és más országokba elküldött hírszerzési  értesülés alapján kísérelték meg a nyomozók felderíteni a 179 emberéletet követelő terrortámadások mögötti hálózatot.

A lap úgy tudja, hogy az olasz hatóságok egy pénzküldemény ügyében nyomoznak, amelyet egy pakisztáni gyanúsított küldött  Bresciából az Egyesült Államokba. A pénzből egy amerikai cég öt mobilt aktivált, közülük hármat a mumbai terroristák használtak.

A gyanúsított, Dzsavaid Ikbal a Western Unionon keresztül küldte  el a pénzt, amelyből az öt, osztrák országkódú telefon aktiválását  fizették – írta a Corriere della Sera az indiai ügyiratra hivatkozva. Ikbalt, aki korában Barcelonában lakott, Pakisztánban vették  őrizetbe. Az olasz hatóságok most azt próbálják meg kinyomozni,  hogyan került Bresciába, és kitől kapott ott támogatást.

A mobiltelefonokat az Egyesült Államokban aktiválta egy amerikai  cég, és egy másik férfi nevén vette jegyzékbe, aki magáról azt  mondta, hogy indiai. Az indiai titkosszolgálat az átadott jelentésben nagy  fontosságot tulajdonított a támadás szervezői és elkövetői közötti  mobiltelefon-beszélgetéseknek.

A jelentés a terroristák telefonbeszélgetéseiből is tartalmazott  részleteket, egyebek között arról, hogyan adtak parancsot a túszok  megölésére, és hogyan törekedtek arra, hogy a támadásoknak azonnali  médiavisszhangja legyen.

„A média mindent rögzített. A lehető legnagyobb kárt kell  okoznotok. Harcoljatok a végsőkig. Ne hagyjatok egyetlen túlélőt  sem” – áll az egyik telefonbeszélgetés átiratában, amelyet a  Trident-Oberon szálloda egyik támadójával folytattak.

A telefonbeszélgetés idején a támadóknak öt túszuk volt.

„Öljétek meg a túszokat a muzulmánok kivételével. Kapcsoljátok  be a telefonokat, hogy halljuk a lövéseket” – áll a Corriere által  ismertetett átiratban. Az indiai rendőrség közlése szerint a lehallgatott beszélgetéseken hallani lehetett, amint a nem muzulmán túszokat sorba állították és agyonlőtték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.