Olasz államfő: 1956-ban a kommunista párt hibát követett el

Súlyos hibának nevezte a volt Olasz Kommunista Pártnak (PCI) az 1956-os magyar forradalomról szóló állásfoglalását Giorgio Napolitano olasz államfő az olasz és a lengyel sajtónak adott interjújában.

-Tragédia volt a PCI számára is, súlyos és égbekiáltó hiba a pártvezetőség részéről, kezdve Togliattitól - válaszolta Giorgio Napolitano az 1956-os szovjet beavatkozásra vonatkozó kérdésre.

Az olasz köztársasági elnökkel Adam Michnik, a varsói Gazeta Wyborcza főszerkesztője készített interjút, amely szombaton jelent meg a lengyel napilapban és az olasz La Repubblicában. A Napolitano vasárnap kezdődő lengyelországi látogatásához időzített interjúban az olasz politika utóbbi hetven évét tekintették át.

A PCI és a Szovjetunió kapcsolatáról, az 1956-os magyarországi és az 1968-as prágai eseményekről beszélve Napolitano úgy nyilatkozott önmagáról, hogy az elmúlt évtizedekben "mély, nagyon átgondolt és intenzíven átélt felülvizsgálatot" hajtott végre. Hangsúlyozta, hogy az "Olasz Kommunista Párt nem volt sztálinista, az antifasizmus és a demokrácia nevében született, de a Kommunista Internacionálé szántotta barázdán".

Elmondta, hogy a PCI, még mielőtt elismerte volna az 56-os magyar forradalom napjaiban elkövetett hibát, "tanult a leckéből", és az 1968-as csehszlovákiai szovjet megszállást ellenezte.

A 87 éves olasz politikus 1945-ben lépett be a PCI-be, amelynek 1956-ban központi bizottsági tagja volt. A Palmiro Togliatti vezette Olasz Kommunista Pártban a magyar forradalom szovjet elfojtását követően szakadás következett be. Napolitano nem lépett ki a Szovjetunió oldalán elkötelezett pártból. Napolitano 2006-ban, a magyar forradalom 50. évfordulóján látogatást tett Magyarországon, és Nagy Imre sírjánál, valamint a 301-es parcellánál is tiszteletét tette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.