Olasz halászhajóra támadtak líbiai fegyveresek

Líbiai fegyveresek támadtak meg egy szicíliai halászhajót péntekre virradó éjszaka az észak-afrikai partoknál. Az olasz hajó legénységének sikerült lefegyverezni a támadókat és elmenekülnie Olaszország irányába.

Az olasz halászati hatóságok pénteki bejelentése szerint az Airone nevű olasz hajó a szicíliai Mazara del Vallóból indult, és a líbiai partoktól negyven tengeri mérföldre halászott. Itt egy líbiai fegyveresekkel teli hajó megközelítette az olasz vízi járművet, és a líbiai Miszráta városába akarta vontatni.

A líbiai fegyveresek közül néhányan átugrottak az olasz hajóra, de az Airone olasz-tunéziai legénységének sikerült lefegyverezni a támadókat, akiket ezután bezártak a halászhajó egyik kabinjába.

Az olasz halászhajó elmenekült a helyszínről, és jelenleg a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé tart. A halászhajónak egy, időközben a térségbe érkezett olasz hadihajó is segítséget nyújtott, hogy a líbiai hajó ne vegye üldözésbe - közölte Mazara Del Vallo polgármestere.

Az első beszámolók szerint a líbiai hajón semmilyen felségjelzés nem volt, de a fegyveresek katonai egyenruhát viseltek. A sajtóban megjelent találgatások szerint az sem kizárt, hogy kalóztámadásról volt szó, vagy emberkereskedők akartak hajót szerezni maguknak a támadással.

Olaszország felvette a kapcsolatot a líbiai agrár- és halászati minisztériummal, amely ezidáig nem nyilatkozott a történtekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.