Olajmezőt vett a kis Abramovics

Oroszország egyik legnagyobb kiaknázatlan olajmezőjét vásárolta meg a 19 éves Arkagyij Abramovics. A Chelsea tulajdonosaként ismert milliárdos Roman Abramovics fia összesen 26 millió dollárért jutott a 100 millió hordó olajat rejtő nyugat-szibériai mezőhöz, további 20 millió dolláros beruházási kötelezettséget vállalva. A fiatalember vagyonát 2,78 milliárd dollárra becsülik – emlékeztet a Vedomosztyi.

A 2009-ben felmért, 35 millió tonna jó minőségű olajat rejtő mező a legnagyobb az orosz olajforrás egyik legfontosabb térségében, a Hanti-Manysi Autonóm Területen.

Szakemberek szerint a vételár igen előnyösnek mondható: a 260 millió hordós készlet világpiaci ára 206 milliárd dollár körül van. – A részletesebb felmérések még hátravannak, és néhány tízmillió dollárra is szükség lesz a próbafúrásokhoz és a szeizmikus vizsgálatokhoz – árnyalta a képet az IFD Kapital befektetési társaság szakértője, Vitalij Krjukov a moszkvai BizniszFM rádiónak nyilatkozva.

Az ifjabb Abramovics az édesapjától kapta az ARA nevű – a fiatalember teljes nevének kezdőbetűit rejtő – céget, amelynek a mai volt az első nagy oroszországi beruházása, igaz, közvetett formában: az olajmezőt a CenGeo vállalattól valójában a Zoltav nevű cég vette meg, amelynek legnagyobb, 45 százalékos tulajdonosa az ARA. (Az ARA eddig csak a Lukoil, a Gazprom és a Rosznyefty vállalatokban való, néhány százezer dolláros részvényvásárlásokkal vétette észre magát Oroszországban. Igaz, a Zotav 20 millió dolláros részvénykibocsátással jutott a vételárhoz. A tervek szerint a beruházáshoz szükséges 26 millió dollárt is részvénykibocsátással valósítják meg, ezt azonban már az ARA fogja felvásárolni.

A leggazdagabb oroszok listáját az elmúlt évtizedben éveken át vezető Abramovics – akinek hátracsúszását vagyona részleges átörökítése is magyarázhatja – a Szibnyefty olajvállalat tulajdonosaként vált multimilliárdossá. 2003-ban előkészítette az akkor legnagyobb olajvállalattal, a Jukosszal való egyesülését is, ám miután annak tulajdonosát letartóztatták, Abramovics elállt az ügylettől. (A Kremllel összekülönbözött Mihail Hodorkovszkij jelenleg is börtönben ül, vélhetően 2016-ig, adócsalás, sikkasztás vádjával.) Abramovics két évvel később az állami Gazpromnak adta el a Szibnyefty olajtársaságot, az akkori piaci értéknél magasabb, 13 milliárd dolláros áron.

A megvásárolt lelőhely korábban a Gazprom Nyefty érdekeltségébe tartozott, ám az állami cég szerint a terület messze esett a többi lelőhelyétől, ezért döntött korábban úgy, hogy azt eladja a most a Zoltav tulajdonába került CenGeónak.

A luxushajók felvásárlásában is jeleskedő 47 éves Abramovicsnak öt gyermeke van előző feleségétől, az egykori légiutas-kísérő Irina Malangyinától – az üzletember jelenleg Darja Zsukovával, egy milliárdos lányával él, akitől szintén van már egy hároméves fia –, így nem kizárt, hogy az orosz üzleti életben később többi gyermeke is megjelenik.

Az olajipari bizniszbe saját cége révén belekóstolt Arkagyij – aki már 18 éves kora előtt beruházási cég tulajdonosává vált – február óta gyakornoki idejét tölti az orosz VTB Kapital pénzügyi beruházó cég londoni képviseletén. A cég szerint Arkagyij Abramovicsot szigorú vizsgasorozat után választották ki az állásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.