Olajkincs és nyomor

Nigéria a világ egyik vezető olajexportőre, a nigériaiak többsége mégis nyomorban él és gyakoriak a fegyveres összetűzések is. A bostoni GlobalPost hírportál riportja szerint az országban egyre többen úgy érzik, hogy az olajkincs a nyomor és a viszályok oka.

A 140 milliós afrikai ország állítja elő a világ petróleumfogyasztásának nyolcadát. Az olajexportból származó milliók azonban a kereskedők, a politikusok és a külföldi tulajdonban lévő olajvállalatok zsebébe vándorolnak. A többség semmit sem lát a mesés vagyonból - Nigéria a világ egyik legszegényebb és legkorruptabb állama. Az olajban dúskáló országban gyakran még a városokban sincs áram. A Transparency International becslései szerint a katonai kormány élén álló Sani Abacha 1993 és 1998 között 2-5 milliárd dollárnyi nemzeti vagyont tett zsebre.

A szegény országban sokan élnek az olajvezetékek megcsapolásából, ami miatt gyakran törnek ki fegyveres összecsapások a kormányerők és a vezetékeket megfúró, az olajbevételekből részesedést követelő bűnbandák között.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.