Olajfoltok a Dunán, veszélyben az ivóvíz

A Duna szlovákiai szakaszán a gyakori környezetszennyezések miatt elrendelték az ott közlekedő hajók szigorúbb ellenőrzését – tájékoztatta lapunkat a pozsonyi környezetvédelmi felügyelőség munkatársa.

Martin Hycko szerint erre azért van szükség, mert viszonylag rövid időn belül a Dunán több nagy kiterjedésű olajfoltot észleltek, amelyek minden bizonnyal teherszállító vízi eszközből, esetleg sétahajóból kerülhettek oda, gondatlanság vagy műszaki hiba miatt.

A felügyelőség munkatársa elmondta azt is, hogy kedden délután lakossági bejelentésre mintegy háromszáz méter hosszú olajfolt hatástalanítását kezdték el a horvárjárfalui (Jarovce) ágvízen, korábban pedig több alkalommal az Öreg-Dunában is erre kényszerültek. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a mostani környezetszennyezés remélhetően nem okoz kárt a halállományban és más élőlények között – tette hozzá.

A TA 3 szlovák hírtelevízió beszámolója szerint súlyos ökológiai katasztrófa is fenyegeti Szlovákia fővárosát és a Csallóközt, amely földrészünk egyik legnagyobb és egyelőre viszonylag tiszta ivóvízforrása. Szakértők beszámolói alapján a pozsonyi vegyiművek (Istrochem) jogelődjének alkalmazottjai a gyár közelében még a múlt század második felében 4,65 hektárnyi területen 90 ezer köbméternyi mérgező anyagot ástak el.

A bősi vízerőmű üzembe helyezése óta megemelkedett a talajvíz szintje, emiatt a fémhordók rozsdásodása felgyorsult, egyre nagyobb mennyiségben szivárognak ki belőlük a veszélyes anyagok, amelyek a talajba kerülnek, hovatovább Pozsony, a csallóközi régió, de a Szigetköz és az ugyancsak közeli Ausztria vízellátását is veszélyeztethetik.

Érdeklődésünkre a pozsonyi környezetvédelmi minisztériumban közölték, hogy már megkezdték a szükséges vizsgálatokat, és ezek eredményei alapján intézkednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.