Olajcsata Kína és Vietnam között

Kína felszólította Vietnamot csütörtökön az egyoldalú olaj-és gázfeltárások leállítására a Dél-kínai-tengernek a két ország közti vizein.

Hong Lei, a pekingi külügyminisztérium szóvivője egyúttal visszautasította Hanoinak azt az állítását, hogy kínai halászhajók nemcsak megsértették a vietnami felségterületet, hanem elvágtak volna kutatási célú kábeleket is. Peking szerint a vietnami őrhajók jogtalanul küldték el a Hainan sziget közeléből, a két fél által vitatott tengeri körzetből a kínai halászhajókat. A külügyi szóvivő szerint ezek az erőszakos cselekedetek megnehezítik a tárgyalásokat a felségterületek kijelöléséről és az esetleg közös hasznosításáról – jelentette a Xinhua.

Kína több országgal, így Vietnamon kívül a Fülöp-szigetekkel, Malájfölddel is vitában áll a Dél-kínai tenger egyes szigetcsoportjai felségjogáról. A fő ok a tengerfenék feltételezett gazdag olaj- és földgázkincse, túl a halászati jogokon. A pekingi energiahatóság éppen hétfőn jelentette be, hogy a reményeik szerint 2015-ben már évi 15 milliárd köbméter gázt tudnak a térségben kitermelni – emlékeztet a Reuters. A mélytengeri fúrásokat végző kínai állami cég, a CNOOC több körzetre is hívott külföldi vállalatokat közös munkálatokra, ami ellen Vietnam tiltakozott. Most pedig éppen a Vietnammal közösen feltáró fúrásokat folytató India fenyegetőzött azzal, hogy hadihajókat küld a vitatott körzetbe érdekei megvédésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.