Olajból lesz független Grönland?

Erre készültünk már tíz éve – mondta Koppenhágában Grönland miniszterelnöke, nem sokkal azután, hogy egy próbafúrás során most először olaj- és gázkincsre utaló jeleket találtak a sziget partjainál.

A kisvárosnyi lakosú ország közigazgatásilag Dániához tartozik, de jelentős autonómiával rendelkezik. A távlati cél a teljes önállóság, ehhez pedig a partok mentén sejtett szénhidrogén-készlet a kulcs.

– Nagyon izgatottak vagyunk, de ez csak a nyolcadik próbafúrás volt. Az Északi Tengeren 250 fúrásra volt szükség ahhoz, hogy valóban olajat találjanak – igyekezett lehűteni a kedélyeket Kuupik Kleist. A kormányfő hangsúlyozta: a skót Cairn Energy felfedezése nem jelenti azt, hogy biztosan van olaj a helyszínen, és ha van, akkor sem tudják, vajon mekkora a mező.

A Cairn mindenesetre optimista: néhány hónapja eladta indiai koncesszióit, hogy a grönlandi próbafúrásokra koncentrálhasson. Grönland néhány hét múlva dönt az újabb pályázatokról; a második körben a brit székhelyű Royal Dutch Shell és a norvég Statoil, valamint az amerikai Exxon és a Chevron is versenyben van.

Grönland lakossága elsősorban halászatból él, ám az ország költségvetésének több mint felét a Dániától kapott támogatás adja.
A még fel sem fedezett szénhidrogénkincsből származó bevételeket már a 2008-as, népszavazáson megerősített megállapodás elosztotta. Az olajból és más ásványkincsekből származó bevételből az első 12,6 millió dollár Grönlandot illeti, ezen felül a bevétel fele-fele arányban oszlik meg az anyaországgal. Az olajbevételekkel arányosan csökken majd a Dániától kapott összeg is.

A teljes önállóság akkor jöhet szóba, ha Grönland már nem szorul a dán támogatásra. Ez azonban még nagyon messze van – figyelmeztet a grönlandi kormánypárt. Dánia sem fogja egykönnyen elengedni a szigetet, hiszen a megállapodás alapján az anyaország is jobban járna, ha Grönlandon valóban olajat találnak: kevesebbe kerülne a 90 százalékban inuit, azaz eszkimó lakosú sziget fenntartása, és még a bevételekből is részesülne.

A Greenpeace környezetvédő szervezet a Cairn felfedezése után azonnal megjelent a helyszínen, Esperanza nevű hajójával. Négy aktivistája alpinisták által használt, felfüggeszthető sátrakban „felköltözött” az olajfúró-toronyra, így le kellett állítani a munkát. Néhány órával később olyan rosszra fordult az időjárás, hogy a fúrótorony munkatársai mentették ki őket. Nem sokkal ezután a grönlandi rendőrség letartóztatta az aktivistákat.

A környezetvédők azzal érvelnek: veszélyes a sarkkörhöz közeli olaj- és gázkitermelés. A hideg miatt egy olajkatasztrófa után sokkal tovább tartana, míg elbomlik a szennyeződés. Folyamatosan hajókkal kell készenlétben állni, amelyek elvontatják vagy vízsugárral elolvasztják az egyre gyakrabban feltűnő jéghegyeket.

A Greenpeace aktivistái azonnal megjelentek Grönlandon.
Greenpeace activists are seen after spending the night suspended in their climbing gear below Cairn Energy's Stena Don oil rig in the Sigguk block, 175 km offshore of Disko Island, West Greenland September 1, 2010. Protesters from environmental group Greenpeace boarded the Stena Don, a semi-submersible rig operated by UK oil explorer Cairn Energy, on Monday to try and stall development of what the oil industry hopes will become a major new producing centre. REUTERS/Greenpeace/Handout (GREENLAND - Tags: ENVIRONMENT ENERGY CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. MANDATORY CREDIT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.