Olaj van, étel nincs Dél-Szudánban

4,7 millió embert fenyeget éhínség a tavaly függetlenné vált Dél-Szudánban az ENSZ jelentése szerint. Az olajterületek miatt Szudánnal folytatott vitája bármikor háborúvá szélesedhet.

Egyre romlik a helyzet Afrika legfiatalabb országában. A Szudántól tavaly népszavazás nyomán hivatalosan is elszakadt Dél-Szudánban újabb egymillióval nőtt azok száma, akiket éhínség fenyegethet. A 9 milliós országnak így már a fele szorulhat a közeljövőben élelmiszersegélyre – állítja az ENSZ jelentése. Mindez annak ellenére történik, hogy a terület olajlelőhelyekben gazdag. A kiváláskor az új, 600 ezer négyzetkilométeres országhoz került a korábban egységes Szudán olajtartalékainak 75 százaléka. Igaz, a finomítók és a tengeri kikötőig futó vezetékek ma is az arab többségű Szudánon át futnak, így az ország ki van szolgáltatva Kartúmnak, amely néhány olajlelőhely hovatartozását továbbra is vitatja. Ilyen a két ország határán fekvő Abyei tartomány, amelyért mind gyakrabban folynak harcok a két fél között.

A 31 milliós Szudán és egykori déli tartománya etnikailag, gazdaságilag, szociálisan is erősen különbözik. Az etnikailag vegyesebb déli részen 10 százalékot is meghaladja a csecsemőhalandóság, a gyermekek alig öt százaléka részesül rendszeres oktatásban, míg északon az előbbi szám 4-6 százalékon áll, utóbbi pedig 25 százalék fölött – emlékeztetett a BBC.

Dél-Szudán bevételeinek 98 százaléka az olajkivitelből származik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.