Elnökválasztási harc Ukrajnában

Az ukrán parlament október 25-re tűzte ki az elnökválasztást. Viktor Juscsenko államfő megtámadta a döntést, ő inkább januárban állna megméretés elé.

Az ukrán parlament október 25-re tűzte ki az elnökválasztást. A törvényhozásban 401 képviselő támogatta az indítványt, amelynek elfogadásához 266 voksra volt szükség.

Az elnökválasztás időpontjáról született parlamenti döntést az alkotmánybíróságon támadja meg az ukrán államfő – közölte a bejelentés után Marina Sztavincsuk, az elnöki titkárság helyettes vezetője, aki az alkotmánybíróságnál az államfőt képviseli.

Az alkotmány 2004-es módosítása miatt véleménykülönbség alakult ki Ukrajnában az elnökválasztás időpontja miatt. A módosítás  értelmében a soros választást az elnöki mandátum utolsó, ötödik évében, az utolsó hónap utolsó vasárnapján kell megtartani.

A változtatás 2006 január elsején lépett hatályba, már azt  követően, hogy hivatalába beiktatták Viktor Juscsenko jelenlegi  elnököt. Beiktatása idején még az volt a szabály, hogy az  elnökválasztást az előző elnöki mandátum utolsó, ötödik évében, októberben, az utolsó vasárnapon bonyolítják le. Juscsenko úgy véli, hogy az elnökválasztást 2010. január  17-én kell megtartani. Korábban a parlament elnöke is ezt az időpontot javasolta.

A választás időpontjáról hosszú ideje vita folyik Ukrajnában. A jelenlegi súlyos belpolitikai és gazdasági válságból való kiútként mind Julija Timosenko miniszterelnök, mind az ellenzék előre hozott választásokat követel. Ukrajnát a pénzügyi válság miatt államcsőd fenyegeti.

Várakozások szerint Juscsenko benevez egy újabb mandátumért, de indul a választáson Timosenko és az oroszbarát ellenzék vezére, Viktor Janukovics korábbi kormányfő is. Közvélemény-kutatások szerint azonban a jelenlegi elnök támogatottsága nem éri el az 5 százalékot sem, alatta marad mindkét vetélytársáénak. Juscsenko kedden alkotmányreformot javasolt, de ezt a parlament kategorikusan elutasította.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.