Oktatási reformok ellen vonultak utcára Olaszországban

Tanárok és diákok tüntetnek kedden Olaszország-szerte Matteo Renzi miniszterelnök tervezett újításai ellen, amelyekkel az átlag alatt teljesítő olasz iskolákat igyekeznek felzárkóztatni. 

A politikus "Jó iskola" tervezete az Olaszország "újraindítását" célzó intézkedéscsomag része. Ennek keretében 100.000 új tanárt vennének fel állandó szerződéssel - akik közül sokan jelenleg részmunkaidőben dolgoznak -, és bevezetnék a teljesítményalapú béremelést a korhoz kötött fizetésnövekedés helyett. 

A tüntetők szerint azonban a tervezet sok iskolának nem nyújt elegendő támogatást, míg a magániskolákat igazságtalan előnyökhöz juttatja, és nem is oldja meg az oktatási rendszer alapvető problémáit. Az új rendszerben az igazgatók még szélesebb jogosítványokat kapnának, ami tovább rontaná a vidéken így is problémát jelentő protekcionizmust.

Olaszország az eurózóna hasonló helyzetű országaihoz képest kevesebbet költ oktatásra, és az Eurostat szerint itt az egyik legnagyobb Európában a kibukási arány.

A Bank of Italy és más nemzetközi szervezetek részben az oktatási rendszert okolják a gyenge olasz gazdaság miatt, ami nem képes megküzdeni a válság hatásaival.

Az oktatási miniszter, Stefania Giannini értetlenül áll a tanárok dühe előtt, hisz ezzel a programmal végre elkezdtek pénzt fektetni az oktatásba. Renzi hárommilliárd eurót különített el az ez évi költségvetésből a feladatra, ami a parlament jóváhagyására vár. 

Ahogy a miniszterelnök fogalmazott egy televíziós beszédében: "A 43 százalékos munkanélküliség a fiatalok körében azt jelenti, hogy az oktatási rendszeren muszáj változtatni."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.