Ököllel a médiatörvényért

Az erőszak sem kerülte el a médiatörvény vitáját a dél-koreai parlamentben. A férfi képviselők ölre mentek, a nők fojtogatták egymást. Lee Mjung Bak elnök kedvező visszfényt szeretne látni magáról a sajtóban – állítja az ellenzék.

Repültek a székek és a kitépett hajfürtök Szöulban a médiatörvény parlamenti vitáján, amely káoszba fulladt, miután ellenzéki képviselők nem tudták megakadályozni, hogy kormánypárti társaik bejussanak az ülésterembe.

Politika puszta kézzel. Dél-koreai képviselők  harca a szöuli parlamentben
Szöul, 2009. július 22. A legnagyobb dél-koreai ellenzéki erő, az Egyesült Demokrata Párt képviselői (k) és a kormányzó Nagy Nemzeti Párt törvényhozói verekednek a szöuli parlament üléstermében 2009. július 22-én. Az ellenzéki parlamenti képviselők a médiatörvény-javaslat elfogadását próbálták megakadályozni. Az összecsapásnak egy súlyos sérültje van. (MTI/AP/Ahn Young-joon)

A kormányzó Nagy Nemzeti Párt (GNP) képviselői elfoglalták a házelnöki pódiumot, remélve, hogy további feltűnés nélkül elfogadhatják a hosszú idő óta ellenzéki célkeresztben fekvő médiatörvényt. Ezt megelőzendő az ellenzéki honatyák minden kezükbe eső tárggyal össztűz alá vették őket, majd a kialakuló verbális offenzíva – szitokáradat – után a törvényhozás önfeledt, senkit nem kímélő közelharcba merült, magával ragadva a jelenlévő hölgyképviselőket is, akik fojtogattak és egymás haját tépték a felhevült indulatok közepette. Az YTN televízió szerint egy honatya kórházba került.

A kocsmaverekedést idéző jelenetsor egyébként nem megy ritkaságszámba a színpadias gesztusairól hírhedt dél-koreai törvényhozásban, ahol a rivális politikusok előszeretettel szereznek érvényt erőszakkal akaratuknak. Tavaly az ellenzék kőfejtő szekercékkel tört be a gazdasági bizottságnak helyt adó terembe, hogy megállítsa az Egyesült Államokkal később aláírt szabadkereskedelmi szerződésről szóló törvényjavaslat útját a parlamentbe.

Az ellenzék most az kifogásolja, hogy a médiatörvény megkönnyítené a nagy üzleti konglomerátumok és újságok részvényszerzési lehetőségeit az elektronikus sajtó mögött álló cégekben. Lee Mjung Bak államfő ezzel szeretné kedvező fénybe állítani az általa vezérelt konzervatív oldalt – állítják.

A mostani összetűzést követően a fő ellenzéki erő, a Demokrata Párt bejelentette, ügyviteli ellentmondásokra hivatkozva törvényszékhez fordul a törvény semmisé nyilvánításáért. Elutasítva ezt a Nagy Nemzeti Párt kompromisszumképtelenséggel és szándékolt feszültségszítással vádolta meg ellenfelét. A GNP-nek 169, a demokratáknak 84 képviselője van a 294 fős törvényhozásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.