Ökölcsatában fogadta el a török parlament a bírósági reformot

Ökölpárbajba fajuló, húszórás vita végeztével jóváhagyták a török parlamentben azt a reformtervet, amely az igazságügyi minisztérium hatáskörébe helyezi a bírák és az államügyészek legfelsőbb testülete (HSYK) tagjainak kinevezésének ellenőrzését.

A tervezetet Recep Tayyip Erdogan kormányfő Igazság és Fejlődés (AK) pártja terjesztette elő a törvényhozásban. A BBC hírének kommentárja szerint a török kormány így is visszaüt a bírákra, amiért három miniszter, illetve fiaik ellen indítottak korrupciós vizsgálatot.

A heves vita verekedésre torkollott, az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) egyik képviselőjének, Ali Ihsan Kokturknak betörték az orrát, ezért kórházi ellátásra szorult. Egy AK párti honatyának pedig több ujjperce tört el.

A török bírák és ügyészek legfelsőbb tanácsa januárban alkotmányellenesnek és függetlensége meggyengítésének minősítette a törvénytervezetet, ennek ellenére a parlamentben végül simán megszavazták 210-28 arányban. A most elfogadott törvény az új bírák és ügyészek kinevezését az igazságügy-miniszter jóváhagyásához köti.

Erdogan miniszterelnök bírói "puccsnak" minősítette a tavaly december 17-én kezdődött szerteágazó korrupciós vizsgálatot. Ellentámadást indított, a nyomozásban részt vevő rendőri és igazságügyi szervek tisztségviselőinek százait mozdították el azóta posztjukról. A parlamentben abszolút többséggel rendelkező AK párt honatyái a közelmúltban az internet ellenőrzését szigorító törvénymódosításokat is elfogadtak.

A BBC emlékeztet, hogy a korrupciós vizsgálatok beindításának hátterében részben Erdogan és az Egyesült Államokban amolyan önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen iszlamista hitszónok vetélkedése állhat. Korábban jó volt a viszonyuk, ám úgy tűnik, Gülen a kormányfő elleni támadáshoz használta fel hagyományos befolyását a törökországi bíróságokra, rendőrségre és a média egy részére is. Osman Can, a kormányzó Igazság és Fejlődés pártjának egyik képviselője a Reutersnek most azt nyilatkozta, az elfogadott törvénytervezet egyik célja, hogy megállítsák a Gülen-féle “illegitim szervezet” beleszólását az igazságszolgáltatásba, ami elfogadhatatlan bármely demokratikus országban.

A parlamenti voksolást követően a Köztársasági Néppárt bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.