„Ők az Iszlám Állam leghatékonyabb fegyverei”

Elmosódik a határ a terrorizmus és az ámokfutás között, nyilatkozta a Népszabadságnak Dalia Ghanem-Yazbeck, a libanoni Carnegie Közel-keleti Központ szakértője. Az elmúlt hónapok merényletei nem újszerűek, ám a „magányos farkasok” terrortámadásairól a közvélemény automatikusan az Iszlám Államra (IS) asszociál – tette hozzá.

– Ők az IS leghatékonyabb fegyverei, még akkor is, ha nincs is kapcsolatuk a szervezettel – mondta Ghanem-Yazbeck. Az IS „vállalja a felelősséget” a rémtetteikért, amivel kivívják követőik elismerését, Nyugaton félelmet keltenek és gyűlöletet szítanak. – Ennél jobb reklám nincs is – jegyezte meg Ghanem-Yazbeck.

– Mentálisan instabil volt Omar Mateen, az orlandói merénylő, vagy Mohamed Lahouaiej Bouhlel, a nizzai tettes is. Ez közös vonás, hogy érzelmileg zavartak – mondta lapunknak dr. Afzal Ashraf brit terrorizmus-szakértő. Tapasztalata alapján a magányos elkövetők többségének volt már dolga a hatóságokkal kisebb ügyek miatt. Motivációjukat tekintve nem különböznek más terroristáktól, vallási fanatizmus, a társadalmi visszásságok elleni fellépés és személyes bosszú is állhat a háttérben.

A würzburgi baltás támadó például egy barátja haláláért akart bosszút állni. A 17 éves, magát afgánnak valló, ám a hatóságok szerint pakisztáni fiú a múlt héten tudta meg, hogy Afganisztánban meghalt egy barátja. Thomas de Maiziere német belügyminiszter közölte: a búcsúvideón valóban az elkövető látható, azonban nincsenek arra utaló jelek, hogy az Iszlám Állam utasítására cselekedett, inkább a dzsihadisták propagandája inspirálhatta – mondta.

– A terroristák már az Inspire magazin 2010-es számában a nizzaihoz hasonló merényletekre buzdítottak. 2014-ben az IS szóvivője arra biztatta követőiket, ha van lehetőségük végezni „egy hitetlen amerikaival, euró­paival – különösen egy rosszindulatú, mocskos franciával –, ausztrállal vagy kanadaival, vagy bármilyen más hitetlennel azok közül, akik háborút viselnek az Iszlám Állam ellen”, ne habozzanak, öljék meg őket – mondta dr. Afzal Ashraf.

Abban a két szakértő egyetért, hogy egyre több hasonló támadásra számíthatunk világszerte. Dr. Ashraf  úgy gondolja, még ha sikerülne is leszámolni az Iszlám Állammal, magányos farkasok mindig lesznek.

Tavaly 211 merényletet hiúsítottak meg az EU-ban

Az Europol megerősítette, hogy a nizzai, a magnanville-i és a würzburgi merényleteket nem az Iszlám Állam készítette elő. A tavalyi párizsi vagy a márciusi brüsszeli merényletekkel ellentétben nincs rá bizonyíték, hogy az IS támogatta volna az elkövetőket. A jelentés szerint a 2000 és 2015 között „magányos farkasként” lecsapó merénylők harmadánál mentális problémákat diagnosztizáltak. Az EU-ban tavaly 211 merényletet hiúsítottak meg, 103-at Nagy-Britanniában, 72-t Franciaországban, 25-öt Spanyolországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.