Offenzívát indítottak az orosz titkosszolgálatok

Oroszország növekvő fenyegetettségnek van kitéve az Egyesült Államok és szövetségesei részéről, és „offenzív hírszerzési ellenlépéseket" tett a Moszkva befolyását gyengíteni próbáló Nyugat ellen - jelentette ki pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyettes vezetője.
„A Krím és a kelet-ukrajnai régiók lakóinak az a jogos vágya, hogy együtt lehessenek Oroszországgal, hisztériát keltett az Egyesült Államokban és szövetségeseinek körében" - mondta Alekszandr Malevanij azon a moszkvai rendezvényen, ahol Vlagyimir Putyin elnök az újonnan előléptetett katonatisztekkel, valamint a titkosszolgálatok, a belügyi szolgálatok, a katasztrófavédelem, a központi nyomozóhivatal, a migrációs- és vámszolgálat tisztjeivel találkozott. Az FSZB terrorellenes szolgálatát vezető Malevanij elmondta, Moszkva offenzív kémelhárítási és hírszerzési lépéseket tett, hogy megakadályozza az Oroszország befolyásának gyengítésére irányuló nyugati erőfeszítéseket a számára létfontosságú régióban.

Malevanij azt is közölte, hogy az USA és szövetségesei Oroszországban a társadalmi-gazdasági helyzet rombolását célzó lépéseket tesznek.

A titkosszolgálati vezető biztosította az orosz államfőt, hogy az FSZB teljesíti feladatát az Oroszországi Föderáció állampolgárainak megbízható védelme érdekében, beleértve az orosz vezetés által nemrég létrehozott Krími Szövetségi Körzetet is, hogy megakadályozzák „a radikális és szélsőséges elemek behatolását".

A Krími Köztársaság néven a múlt kedden Oroszországhoz csatlakozott terület vezetői arra hivatkozva próbálták igazolni a március 16-án tartott népszavazás kiírását és a Krímnek Ukrajnától való elszakadását, hogy az ott élők tartanak a Viktor Janukovics hatalmát, a Régiók Pártja egyeduralmát Kijevben megdöntő, a mostani vezetést hatalomra juttató „szélsőséges, fasisztoid" csoportosulásoktól, nem akarnak olyan országban élni, amely nem biztosítja jogaikat. A félszigeten szavazók mintegy 97 százaléka voksolt a csatlakozásra.

Az orosz államfő a Kreml díszes György-termében tartott rendezvényen felszólította a rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok tisztjeinek figyelmét, hogy hasznosítsák a februári szocsi téli olimpia idején felhalmozott tapasztalataikat. Hozzátette, hogy az orosz belügyminisztériumnak minőségi előrelépést kell tennie egyebek között a szélsőségek elleni küzdelemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.