Offenzívában a kurdok

Amerikai légi támogatással megindultak a kurd csapatok Moszul felé, és estére nagyrészt visszafoglalták az ország legnagyobb gátját.
Az észak-iraki várost korábban az Iszlám Állam (IS) radikálisai szállták meg, és a gát felrobbantásával fenyegetőztek. A milicisták már felszólították a helyieket a környék elhagyására.
A jazidieket kurdok képezik ki a harcra. A moszuli gát visszafoglalása nagy stratégiai győzelmet jelent
A jazidieket kurdok képezik ki a harcra. A moszuli gát visszafoglalása nagy stratégiai győzelmet jelent
Youssef Boudlal / Reuters

A moszuli gát visszaszerzése jelentős stratégiai győzelem lenne, az iszlamisták ugyanis azzal fenyegetőztek, elzárják a víz- és az áramellátástól azt az ötszázezer embert, aki Irakban és az iraki autonóm tartomány, Kurdisztán területén az ország legnagyobb gátjának a műkédésre utalva él. Nem lehetett kizárni azt sem, hogy valóban beváltják a fenyegetésüket és felrobbantják a gátat, egy helyi mérnök a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy pokolgépeket is telepítettek a közelébe.

Az amerikai harci repülőgépek és drónok szombaton és a vasárnap is bombázták az IS állásait a környéken, ezek fedezékébene nyomultak előre a kurd csapatok. Hírügynökségi jelentések szerint eközben Bagdad közelében is fellázadt 25 szunnita törzs a dzsihadisták ellen. A kurdok megkezdték az IS által üldözött jezidik kiképzését, állítólag a szomszédos Szíriában több központot is létrehoztak emiatt. A szíriai légierő is bekapcsolódott a dzsihadisták elleni háborúba, és vasárnap ők is bombázták az IS állásait.

AZ IS egységei elől több tízezer jazidi menekült el
AZ IS egységei elől több tízezer jazidi menekült el
Youssef Boudlal / Reuters

Támogatást ígért a kurdoknak a Bagdadban tárgyaló Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, aki immár nem zárta ki a fegyverszállítások lehetőségét sem. Ugyanakkor lehűtötte a kurdok vérmesebb reményeit, hogy a közeljövőben saját államot hozhatnak létre. Szerinte a térség stabilitása érdekében Irak területi egységét a jövőben is kívánatos lenne fenntartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.