Offenzíva Afganisztánban

Az amerikai tengerészgyalogság masszív támadást indított csütörtök hajnalban Afganisztán déli részén a tálib lázadók ellen.

Nagyszabású támadást indított az amerikai tengerészgyalogság tegnap Afganisztán déli részén, Helmand tartományban a tálibok ellen. Harci helikopterek támogatásával négyezer tengerészgyalogos és 650 afgán katona, illetve rendőr lendült támadásba, hogy kifüstölje a lázadókat a Hilmend folyó völgyében fekvő településekről.

Amerikai tengerészgyalogos keres fedezéket egy mezőgazdasági területen Afganisztán Hilmend tartományában
Hilmend, 2009. július 2. Amerikai tengerészgyalogos keres fedezéket egy mezőgazdasági területen Afganisztán Hilmend tartományában 2009. július 2-án. Az amerikai tengerészgyalogság masszív támadást indított hajnalban Afganisztán déli részén a tálib lázadók ellen. Harci helikopterek támogatásával mintegy négyezer tengerészgyalogos és hatszázötven afgán katona, illetve rendőr lendült támadásba, hogy kifüstölje a lázadókat a Hilmend folyó völgyében fekvő településekről még az augusztus 20-ra kitűzött elnökválasztás előtt. (MTI/AP/David Guttenfelder)

Pakisztán eközben csapatokat vezényelt a közös határ térségébe, megakadályozandó, hogy a tálib fegyveresek egyszerűen átmeneküljenek a tartomány mellett futó, 260 kilométeres közös határ másik oldalára.

Larry Nicholson dandártábornok közölte, a Kardcsapás fedőnevű művelet a háború új szakaszának legnagyobb és leggyorsabb akciója. A cél, hogy az amerikaiak átvegyék az irányítást a tálibok legbiztosabb háttérbázisa és a legnagyobb ópiumtermelő vidék felett (amely a táliboknak bőséges anyagi forrást biztosít).

A parancsnokok reménykednek benne, hogy a hadművelettel pár óra alatt „megtisztítják” azt a területet, amit a túlterhelt NATOcsapatok évek óta nem tudnak egyegy napnál tovább megtartani. Ez az egyik legnagyobb, külföldi hadsereg által végrehajtott hadművelet, mióta 1989ben a szovjetek kivonultak a középázsiai országból – írta a Reuters.

Az offenzíva jelentőségét bizonyítja az is, hogy nemrég tengerészgyalogos tisztek előtt beszélve Mart de Kruif holland vezérőrnagy, a NATO déli parancsnokságának vezetője a második világháborús DDayhez, azaz a partaszálláshoz hasonlította az akciót – idézte a vezérőrnagyot a Times brit napilap.

A tengerészgyalogosok a helyi lakosságot is megpróbálják a maguk oldalára állítani. Egyelőre nem számítanak nagy ellenállásra a tálibok részéről, akik nem szeretik a közvetlen harcot. A tálib fegyveresek feltehetően öngyilkos merényletekkel és útszéli bombákkal próbálják majd felaprózni az akciót.

A most bevetett négyezer tengerészgyalogos már a Barack Obama amerikai elnök által jóváhagyott csapatlétszámnövelés részeként érkezett Afganisztánba. A Pentagon 21 ezer katonát vezényel augusztus 20ig Afganisztánba, és az amerikai katonai kontingens létszáma az év végére eléri a 68 ezret. Az utóbbi két hónap alatt 8500 tengerészgyalogost dobtak át Hilmend tartományba.

Eközben az afganisztáni tálibok saját bejelentésük szerint fogságba ejtettek egy amerikai katonát, aki két nappal ezelőtt tűnt el a keleti Paktika tartományban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.