Offenzíva a szíriai tüntetések központja ellen

Páncélozott harcjárművek támogatásával a szíriai biztonsági erők több ezer tagja hatolt be hétfőn az országban zajló tüntetéssorozat központja, Deraa városába.

Az AFP szerint mintegy 3000 szíriai rendőr és katona és hatolt be Deraába. Egy politikai aktivista a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a biztonsági erők harckocsik és egyéb páncélozott járművek mögött, azokat fedezékül használva haladnak, és minden irányban lövöldöznek. Eddig öt ember halt meg, az áramszolgáltatás szünetel a városban, telefonálni pedig szinte lehetetlen - tette hozzá. Szemtanúk lövöldözésekről számoltak be a főváros, Damaszkusz peremkerületeiből is.

A Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni szíriai tiltakozások a Damaszkusztól mintegy 100 kilométerre délre fekvő Deraa városában kezdődtek, ahol a tömegdemonstrációk leverése során már több tucat tüntető vesztette életét.

Az offenzívával párhuzamosan helyi jogvédők azt állították, hogy összesen már több mint négyszázan haltak meg Szíriában azóta, hogy kirobbantak a rendszerellenes tiltakozások. Ellenzéki erők beszámolóiból kiderült az is, hogy szíriai katonák a fővárostól, Damaszkusztól északkeletre fekvő Dumában megöltek húsz embert. A Facebook közösségi oldalra feltett írás szerint a városban a biztonsági erők razziáznak, számos lakóházba betörtek.

Az Emberjogok Szíriai Megfigyelője elnevezésű csoport szerint Dzsabla városában 13 civilt öltek meg a biztonságiak. A Bassár el-Aszad államfőhöz hű erőket a település szunnita negyedében vetették be azt követően, hogy ott vasárnap demokráciát követelő megmozdulás volt - közölték jogvédők.

A szíriai hadsereget bevetették a tüntetések elfojtására a főváros, Damaszkusz környéki városokban, Dumában, Harasztban és Dámúrban is. Korábban arról érkeztek jelentések, hogy a Jordániával határos területen, Deraában is hadművelet indult a fellázadt lakosok ellen. A biztonsági erők páncélozott harcjárművek támogatásával hatoltak be a településre.

A hétvégén Szíriában temették a rendszerváltást sürgető megmozdulások során megölt tüntetőket. A rendőrség több helyütt tüzet nyitott a tiltakozások résztvevőire. Helyi emberjogvédők első adatai szerint a tüntetéseken tizenöten haltak meg. A Szana állami hírügynökség ugyanakkor azt írta, hogy a dél-szíriai Nava városában tudatosan előidézett rendbontások történtek, amelyek  során megtámadták a rendőröket. Az összecsapásban öt rendfenntartó meghalt.

Az elmúlt napok történéseit elemezve helyi szakértők úgy vélekednek, hogy a damaszkuszi hatóságok erőszakkal próbálnak majd felülkerekedni a belső válságon. Az ötven éve érvényben lévő rendkívüli állapot feloldása nem mérsékelte az indulatokat, éppen ellenkezőleg, fellelkesítette az utcán tüntetőket, akik újabb követelésekkel álltak elő. Most már a Baasz párt kizárólagos uralmának eltörlését és egy demokratikus politikai rendszer létrehozását, a rendőrség szervezetének feloszlatását, általános választások kiírását akarják.

Rim Allaf, a londoni Királyi Külügyi Intézet (Chatham House) kutatója szerint idő előtti a damaszkuszi vezetés összeomlásáról beszélni. Bassár el-Aszad államfőnek még számos lehetősége van arra, hogy a maga előnyére fordítsa a helyzetet, abban áttörést érjen el - vélekedett a szakértő.

Szabadság békés úton – skandálták a szíriai tüntetők egy Deraában tartott márciusi megmozduláson. Az Aszad-kormány tárgyalás helyett inkább lő
Szabadság békés úton – skandálták a szíriai tüntetők Deraa városában. Az Asszad-kormány tárgyalás helyett inkább lőtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.