Tízmillió font kenőpénz a magyar, cseh és osztrák Gripenekért?

Megvesztegetési kampányt folytatott Közép-Európában a Gripen vadászgépek értékesítését végző brit BAE Systems - írta jogi forrásokat idézve a The Observer.

A legnagyobb európai hadiipari csoport térségi ügyleteit hosszú ideig vizsgálta a súlyos csalások feltárására szakosodott brit hivatal (Serious Fraud Office, SFO), ám a vizsgálatot - egy többoldalú vádalku eredményeként - a hét végén hirtelen lezárták.

A vezető vasárnapi baloldali brit lap szerint azonban az SFO jogászai az előzetes bírósági meghallgatásokon - amelyekről a brit törvények alapján az ügyben bejelentett vádemelések visszavonásáig nem volt szabad tudósítani - elmondták: a BAE vezetői több mint 10 millió fontot költöttek a magyarországi, csehországi és ausztriai megvesztegetési kampányra.

A kenőpénzeket az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly gróf, a BAE kijárója fizette ki "köztisztviselőknek, azért, hogy részesítsék előnyben a BAE ajánlatát Gripen harci repülőgépek szállítására" - idézte az SFO jogi képviselőit a brit lap.

Jogi megfogalmazásba burkolva egyébként ugyanez az állítás szerepelt a gróf ellen január végén - a vizsgálat lezárása előtt alig egy héttel - bejelentett brit vádemelés indoklásában is.

Az SFO által január 29-én ismertetett hivatalos vádemelési tényállítás szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai országok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására.

Ennek célja a most visszavont vád szerint az volt, hogy "ösztönözze" a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló megrendelések elnyerését e kormányoktól, vagy "jutalmazza" a már elnyert szerződéseket.

A The Observer által idézett SFO-jogászok szerint azonban Mensdorff-Pouilly már 1993-tól a BAE "tanácsadójaként" tevékenykedett Budapesten, Bécsben és Prágában, egészen 2007-ig.

A BAE 2002-től folyamodott "korrupt eszközökhöz" Közép-Európában a repülőgép-szállítási szerződések elnyerése végett; e "kifinomult, aprólékosan megtervezett műveletnek a BAE nagyon magas rangú vezetői is részesei voltak" - mondták a brit lap idézete szerint a korábbi, zárt ajtók mögötti meghallgatásokon az SFO jogászai.

Az SFO azonban pénteken este Londonban bejelentette, hogy megszüntette a vádeljárást Mensdorff-Pouilly ellen. Ennek közvetlen előzményeként a BAE Systems - az SFO-val és az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezség alapján - hivatalosan felelősséget vállalt a terhére rótt "súlyos kihágásokért", és beleegyezett "jelentős összegű pénzbírság" kifizetésébe - állt az SFO közleményében.

A brit hatóság egyben közölte, hogy a globális egyezség alapján az általa vizsgált ügyekben további büntetőeljárást nem kezdeményez a BAE ellen sem.

A döntést brit kampányszervezetek és politikusok is keményen bírálták, mondván: a cég valójában csak "könyvelési vétségeket" ismert be, és a súlyosabb, korrupciós vádakkal kapcsolatos bírósági eljárást így elkerüli.

A vádalku alapján a BAE Systems Nagy-Britanniában 30 millió font, Amerikában 250 millió font pénzbírságot fizet.

Gripen vadászgép Kecskeméten
Gripen vadászgép Kecskeméten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.