Obamától várnak áttörést a klímacsúcson

Bár Barack Obama bízik abban, hogy megfelelő erőfeszitéssel megszülethet még decemberben a kiotóit felváltó új éghajlatvédelmi egyezmény, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint ez nem valószínű.

Természetesen látni szeretnénk, mivel járul hozzá az Egyesült Államok - fogalmazott sokatmondóan, a washingtoni USA-EU csúcsot követően José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki szavai szerint bizakodóbb lett egy új klímavédelmi egyezmény elfogadásával kapcsolatban a Barack Obamával folytatott tárgyalásokat követően. - Nagyon bízunk az Ön vezető szerepében - mondta az amerikai elnöknek Frederik Reinfeldt svéd kormányfő is, az EU soros elnöke. Obama azt mondta: "mindannyian egyetértünk benne: alapvetően fontos, hogy megkétszerezzük erőfeszítéseinket az elkövetkező hetekben."

Az elfogadott nyilatkozatban is szerepel, és a kongresszusban kedden felszólalt Angela Merkel német kancellár is világossá tette, hogy a globális felmelegedés mértékének két Celsius-fokon való maximalizálásról van szó. Kérdés, hogy miként lehetséges ez. Washingtoni illetékesek nem rejtik véka alá, hogy irreálisnak tartják az európai célokat, és óriási szakadék tátong az óceán két partjának elképzelései között. Az 1990-es szinthez képest az EU 30, míg az USA négyszázalékos károsanyagkibocsátási javaslatot tett, ami elsőre azért nem ütközik ki, mert az Egyesült Államok másfél évtizeddel későbbi bázisévet használ.

Ráadásul Amerikában egyre nyilvánvalóbb, hogy mivel a szenátus erőit most az egészségügyi reformcsomag köti le, a republikánusok pedig ahol tudják, akadályozzák hogy a klímavédelem napirendre kerüljön, az amerikai delegáció nem vihet magával útravalónak kongresszusi jogszabályt erről a december 7-én kezdődő koppenhágai világfórumra. - Egyértelmű, hogy a Fehér Ház részéről elvi és aktív szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy a bolygót megmentő egyezmény szülessék - közölte Damon Moglen, a Greenpeace amerikai kampányigazgatója.

Barroso szerint nem az a járható út, hogy felvizezett megállapodás szülessék a kiotói egyezmény felváltására, inkább az, hogy rögzítsék a dán fővárosban a kereteket, amelyeket majd később pontosíthatnak. Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár eközben azt nyilatkozta: nem valószínű, hogy új szöveg születik majd a 2012-ben hatályát vesztő kiotói helyett, de mint mondta, abban okkal bízik, hogy áttörést jelent majd a találkozó az elkötelezettség megerősítésében.

Galamb New Yorkban. Mély szakadék tátong az amerikai és az európai elképzelések között
A pigeon flies over New York March 3, 2009. REUTERS/Gleb Garanich (UNITED STATES) FOR BEST QUALITY IMAGE SEE: GM1E5A716DX01
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.