Obamán gúnyolódott Assange az ENSZ előtt

A WikiLeaks-alapító Julian Assange az ENSZ New York-i közgyűlésének egyik eseményén videoüzenetben bírálta Barack Obamát, amiért az amerikai elnök a Közel-Keleten védelmezi a szólásszabadságot, őt és a WikiLeakset azonban folyamatosan üldözik a diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt.

Julian Assange az ENSZ New York-i közgyűlésének egyik eseményén „szólalt fel.” A videoüzenetben Barack Obama amerikai elnökön gúnyolódott, aki keddi beszédében védelmezte a szólásszabadságot az arab világban. A WikiLeaks-alapító kijelentette, tapasztalatai alapján Obama többet tett a szólásszabadság kriminalizálásáért, mint bármelyik másik amerikai elnök.

– A könnygáz miatt a szemüket dörzsölgető egyiptomi tinédzserek valószínűleg meglepődtek, amikor Obama azt mondta, hogy az Egyesült Államok támogatja a Közel-Keleten zajló változásokat – mondta Assange az őt hallgató körülbelül 150 résztvevőnek, majd kijelentette: itt az ideje, hogy Obama betartsa a szavát, és hagyjon fel a Wikileaks üldözésével.

Julian Assange harcias beszéde, Ricardo Patino külügyminiszter és Ecuador szövetségeseinek kijelentései arról árulkodnak, hogy még messze a diplomáciai megoldás a 41 éves WikiLeaks-alapító ügyében. Az ausztrál állampolgárságú Assange elmondta, hogy eddig sem Nagy-Britannia, sem Svédország nem adott arra garanciát, hogy Svédországból nem fogják továbbvinni az USA-ba.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Patino ma találkozik William Hague brit külügyminiszterrel New Yorkban, hogy megvitassák Assange helyzetét. Az ecuadori politikus szerint több módja is van annak, hogy elmozduljanak a holtpontról. A Reutersnak adott interjújából azonban kiderül, hogy Ecuador nem akar engedni. Patino egy 1880-ban kelt, Ecuador és Nagy-Britannia által aláírt dokumentumot lobogtatott, mely szerint az Assange ügyéhez hasonló esetekben nincs helye a kiadatásnak.

Julian Assange még júniusban menekült Ecuador londoni nagykövetségére, hogy elkerülje Svédországnak való kiadatását. A svédek két nő feljelentése alapján szexuális bűncselekmények miatt hallgatnák ki a férfit. Assange viszont attól tart, innen egyenesen vinnék az Egyesült Államokba, ahol a diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt, kémkedés vádjával életfogytiglani börtönt vagy akár halálbüntetést is kaphat.

Ecuador a múlt hónapban megadta a menedékjogot a szivárogtató portál alapítójának, de Nagy-Britannia nem engedi, hogy szabadon elhagyja az országot. A brit rendőrség körülvette Assange tartózkodási helyét, az ecuadori nagykövetséget, és csak arra várnak, hogy a férfi kitegye a lábát az épületből.

Egyelőre nem tudni, a brit hatóságok hogyan csalogatnák ki Assange-t a nagykövetségről
Wikileaks founder Julian Assange speaks to the media outside the Ecuador embassy in west London on August 19, 2012. Assange used the balcony of Ecuador's London embassy on Sunday to berate the United States for threatening freedom of expression and called on U.S. President Barack Obama to end what he called a witch-hunt against WikiLeaks. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.