Obamát a pokolba küldték Egyiptomban

Miközben egy magas rangú amerikai küldöttség Kairóban készül tárgyalni a politikai konfliktus megoldásáról, az ellenzék és a hadsereg is azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy nem áll ki az egyiptomi demokratikus átalakulás mellett, és voltaképpen mostanáig a megbuktatott iszlamista kormányzatot támogatja.

Amerikai küldöttség próbál közvetíteni az egy hónapja a hadsereg puccsával kitört egyiptomi politikai válságban. Kairóba hétfőn két republikánus szenátor, az arizonai John McCain és a dél-karolinai Lindsey Graham utazik el, hogy tárgyaljon a vezérkarral és a megbuktatott elnökkel, Mohamed Murszival, illetve a mögötte álló Muzulmán Testvériség képviselőivel is. Murszit jelenleg a hadsereg őrzi, a Muzulmán Testvériség teljes vezetősége pedig börtönben van erőszakcselekményekre való felbujtás vádjával. Egyiküknél, Khairat El-Shaternél, a testvériség helyettes vezetőjénél hétfőre virradóra már járt egy magas rangú amerikai-EU küldöttség a Kairótól délre fekvő Tora börtönben. Ennek a találkozónak a tényéről először az al-Dzsazíra számolt be, a hatóságok azonban először letagadták, és csak azután ismerték el, hogy a hivatalos egyiptomi hírügynökség, a MENA is hírt adott róla.

Shatert tavaly elnökjelöltként indította volna a Muzulmán Testvériség, de végül vissza kellett lépnie. A szellemi vezető, Mohamed Badie mögött ő a konzervatív iszlamista szervezet politikai stratégája. Murszival a múlt héten Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselője találkozhatott.

A nemzetközi közvetítési kísérletek célja megoldást találni a politikai konfliktusra és megállítani azokat a vérfürdőket, amelybe Murszi híveinek a tüntetései rendszerint torkollanak. A konzervatívok hetek óta két ülődemonstrációval tiltakoznak a puccs, a hadsereg és az átmeneti kormány ellen, Murszi visszatérést követelve. Bár a hadsereg erőszakkal és oszlatással fenyegeti őket, a Rabaa al-Adavija mecsetnél és a Nahda téren is tart a tüntetés. Mivel a zavargásoknak eddig már több mint száz halálos áldozatuk volt, a hatóságok láthatóan félnek beavatkozni: az embereket helikopterekről leszórt röplapokon szólítják távozásra, amnesztiát ígérve azoknak, akik „nem követtek el bűncselekményeket”.

Az Egyesült Államok egyébként máig nem hajlandó puccsnak nevezni Murszi eltávolítását. John Kerry külügyminiszter pénteken éppenséggel úgy nyilatkozott, hogy amikor a  hadsereg július 3-án leléptette az elnököt, akkor Egyiptomot a demokrácia útjára térítette vissza. A hadsereget milliók és milliók szólították fel a beavatkozásra – utalt Kerry a puccsot megelőző ellenzéki tüntetéshullámra, amelyen tényleg hatalmas tömeg követelte Murszi lemondását az áruhiány és általában a sanyarú gazdasági helyzet miatt. A puccs után hatalomra lépett átmeneti kormány egyébként nagyon vigyáz az emberek elégedettségére, arra, hogy az üzletekben mindent lehessen kapni, és a benzin se fogyjon el a kutakról, amint az Murszi hivatali idejére jellemző volt.

De hiába, hogy Washingtonban nem emlegetnek puccsot, az, amit az Egyesült Államok csinál, Egyiptomban nem csak Murszi híveinek, de a puccsot támogató ellenzéknek sem tetszik. A katonai hatalomátvételt vezénylő tábornok és védelmi miniszter, Abdel Fateh al-Sziszi egy Washington Postnak adott szombati interjúban többek között arról beszélt, hogy az amerikaiak máig nem vetették kellő eréllyel latba a tekintélyüket Egyiptom valódi demokratikus átalakulása érdekében. „Tényleg kíváncsiak vagyunk, hol van ilyenkor az Egyesült Államok és az Európai Unió. A szabadság és a demokrácia csak őket illeti meg, más országokat nem? Látták s milliónyi embert az utcákon?” – feszegette a tábornok. A puccs óta Washington és Brüsszel többször is felszólította az Adli Manszúr elnök vezette átmeneti egyiptomi kormányt Murszi elengedésére, amiért a közel-keleti országban Barack Obama elnököt és adminisztrációját azzal vádolják, hogy mostanáig a megbuktatott iszlamista hatalmat támogatja. Erről egy énekesnő, Szama Elmaszri dalt is írt, amely meglehetősen keresetlen hangon küldi el az elnököt Egyiptomból. „Ne fenyegess minket az amerikai támogatás megvonásával... Baszd meg a segélyedet” – hangzik el többek között a dalban, amelynek klipjét – benne az Oszama bin Ladennek öltöztetett elnökkel – pár nap alatt már közel kétszázezren nézték meg a YouTube-on.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.