Obamának kínos: felmentettek egy guantánamói foglyot

Egy jelentéktelenebb bűncselekmény kivételével minden, több mint kétszáz vádpontban felmentették szerdán a guantánamói börtöntábor első olyan foglyát, aki felett polgári bíróság ítélkezett New Yorkban. Ez rossz hír Obamának.

A tanzániai Ahmed Khalfan Ghailanit azzal vádolták, hogy robbanóanyagot szállított az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége elleni, 1998-ban elkövetett terrortámadásokhoz, amelyeket az al-Kaida szervezett meg. A merényletekben 224 ember halt meg, és több százan megsebesültek.

Az esküdtszék egy hétig tartó tanácskozás után olyan ítéletet hozott, hogy a 36 éves férfi elkövette az amerikai vagyon robbanóanyaggal való megrongálására vagy megsemmisítésére irányuló összeesküvés bűntettét. Több mint 280 vádpontban azonban — beleértve a 224 rendbeli emberölést — felmentette a vádlottat.

Az esküdtszék csak abban találta bűnösnek Ghailanit, hogy beszerezte a merényletekhez használt teherautót és a gázpalackokat. Ügyvédei azt állították a per során, hogy Ghailani semmit se tudott a készülő merényletekről, a terroristák megtévesztették, kihasználták őt a rémtettek végrehajtásához, de nem avatták be a részletekbe.

A vádlottra kiszabható büntetés húsz év letöltendő börtöntől életfogytig tartó börtönbüntetésig terjed. A bíróság a jövő év januárjában hozza nyilvánosságra a büntetés mértékét.

Barack Obama amerikai elnök fel akarja számolni a guantánamói börtöntábort, és az ott fogva tartott terroristagyanús személyek egy részét amerikai polgári törvényszékek, a többieket pedig hadbíróságok elé akarja állítani. Republikánus ellenlábasai szerint mind a 174 guantánamói fogoly felett hadbíróságnak kell ítélkezniük. A Ghailani-per Obama elképzeléseinek amolyan próbatétele volt, s az enyhe ítélet kétségkívül nem neki kedvez a vitában.

A tanzániai Ahmed Khalfan Ghailanit 2006 óta őrzik Guantánamón
Ahmed Khalfan Ghailani, a Tanzanian held at the U.S. naval base in Cuba since 2006 accused of involvement in the bombing of U.S. embassies in Africa, is depicted in this file courtroom sketch of his arraignment, in New York, June 9, 2009. Standing next to Ghailani is Assistant U.S. Attorney David Raskin, the prosecutor for the case. Ghailani, the first suspect transferred from Guantanamo military prison to face a U.S. civilian trial, was found not guilty on all but one charge in the 1998 African embassy bombings on November 17, 2010 in a setback to President Barack Obama's plans for trying terrorism suspects. REUTERS/Christine Cornell/Files (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.