Obamának jó a koreai JFK

Barack Obama amerikai elnök támogatja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár újraválasztását, és úgy véli, Ban jelentős reformokat hajtott végre egy olyan intézményen belül, amely ugyan kívánnivalókat hagy maga után, de nélkülözhetetlen – közölte a Fehér Ház.

Obama támogatása jelentős lökést ad ahhoz, hogy a 66 éves volt dél-koreai külügyminiszter - akinek még nincs kihívója - elnyerje a megbízatást második mandátumára. „Ban Ki Mun vezetése alatt az ENSZ kulcsfontosságú szerepet játszott világszerte a válságok és kihívások megoldásában” – hangsúlyozta Jay Carney fehér házi szóvivő közleményében.

Carney szerint Obama közölte: az ENSZ nem tökéletes, de nélkülözhetetlen intézmény. Ban Ki Mun – aki az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy amerikai elnökre utalva néha JFK-ként (Just From Korea) mutatkozik be – jelentős reformokat hajtott végre az ENSZ-ben, így több nőt igyekezett vezető posztokra juttatni, és erőfeszítéseket tett a világszervezet költségvetésének az elmúlt tíz év óta legjelentősebb csökkentésére.

Carney kitért az ENSZ által Elefántcsontparton a demokratikus átalakulás támogatására tett erőfeszítésekre, a földrengés sújtotta Haitinek nyújtott támogatásra, a Dél-Szudán önrendelkezéséről rendezett népszavazásra, és a líbiai politikai és emberiességi helyzet megoldására tett erőfeszítésekre.

Ban mandátuma december 31-én jár le. A politikus ma  ma jelentette be, hogy újra versenybe száll a posztért.

Obama és Ban Ki Mun egyik kézfogása a New York-i ENSZ-székházban. Marasztalják
U.S. President Barack Obama (L) shakes hands with United Nations Secretary General Ban Ki-moon as he arrives to deliver remarks at the Millennium Development Goals summit at the U.N. in New York, September 22, 2010. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: POLITICS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.