Obamáék sokat tanultak Nancy Reagantől

Az Obama család és számos amerikai vezető politikus rótta le tiszteletét Nancy Reagan előtt, aki tegnap, 94 éves korában vesztette életét.

„Nancy Reagan egyszer azt mondta, hogy semmi nem készítheti fel az embert a Fehér Házra. Természetesen igaza volt. De volt honnan merítkeznünk, mert olyan szerencsések lehettünk, hogy előttünk állt büszke példája és meleg, bőkezű tanácsokkal látott el minket. Az egykori first lady újradefiniálta a szerepét a saját korában” – írta közleményében Barack és Michelle Obama Nancy Reagan előtt tisztelegve.

Az Egyesült Államok történetének legbefolyásosabb first ladyjeként emlékeznek rá
Az Egyesült Államok történetének legbefolyásosabb first ladyjeként emlékeznek rá
Pool / Reuters

Az Egyesült Államokat 1981 és 1989 között vezető republikánus Ronald Reagan özvegye vasárnap, 94 éves korában halt meg szívelégtelenségben.

„Reagan asszony rendkívül hűséges volt szeretett férjéhez, és ehhez hasonló odaadást csak a hazája iránt tanúsított. Óriási, hosszú távú hatással volt a Fehér Házra” – írta Twitteren George W. Bush egykori republikánus elnök.

Nancy Reaganre egyebek között úgy emlékeznek – idézi fel a BBC –, mint az USA egyik legbefolyásosabb first ladyjére, akit a kezdeti időkben sok kritika ért, amiért igen költséges felújításba kezdett a Fehér Házban. Megítélése azonban gyorsan változott, az amerikaiak megszerették, nagyra becsülték, és férje egyik legnagyobb támaszának tartották. Ötvenkét éven át tartó házasságukat az elnökség legszebb szerelmes történeteként jellemezték.

Férjéhez hasonlóan Nancy Davis is színésznő volt a '40-es, '50-es évek Hollywoodjában. 1952-ben ment férjhez Ronald Reaganhez, a kor ünnepelt filmszínészéhez.

Miután Reagan győzelmet aratott a demokrata Jimmy Carter felett, a pár 1981-ben beköltözött a Fehér Házba. Első feladatainak egyike az elnöki otthon felújítása volt, de sokat kritizálták azért is, mert a divatot imádó first lady 1 millió dolláros ruhakölteményeket fogadott el ünnepelt dizájnerektől.

Az eleinte ridegnek tartott Nancy Reagan megítélése azonban idővel teljesen megváltozott, s saját projektjei elindítása után még nagyobb megbecsülés övezte. Az egyik legfontosabb ügye a drog elleni harc, az általa elindított a „Just Say No” („Csak mondj nemet”) kampány elindítása volt. Miután férje 2004-ben Alzheimerben életét vesztette, a kór elleni küzdelem élharcosa lett. Több millió dollárt sikerült gyűjtenie a kutatásokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.