Még két halottat találtak az észak-koreai ágyútűz után

A dél-koreai parti őrség közlése szerint a két megégett férfi hatvan év körüli építőmunkás volt. Barack Obama amerikai elnök kedden ígéretet tett rá, hogy megvédelmezi a szövetséges Dél-Koreát a „szégyenletes" észak-koreai támadás nyomán. Szöul felfüggesztette a segélyszállításokat, Japán diplomáciai közbenjárásra kérte fel Kínát.

„Dél-Korea a szövetségesünk. A koreai háború óta az. Mi pedig határozottan megerősítjük elkötelezettségünket, hogy szövetségesként megvédjük Dél-Koreát" - jelentette ki az amerikai elnök az ABC Newsnak nyilatkozva. Ez volt az amerikai elnök első nyilvános állásfoglalása az incidens ügyében, amióta Észak-Korea tüzérségi támadást indított egy dél-koreai sziget ellen. Obama közös hadgyakorlat rendezésében állapodott meg Ri Mjong Bak dél-koreai államfővel, válaszul a Jonpjong szigetét ért keddi észak-koreai tüzérségi támadásra - jelentette be később a washingtoni Fehér Ház. A két politikus telefonon egyeztetett egymással közép-európai idő szerint szerdán a hajnali órákban. Megállapodtak abban, hogy a két ország az elkövetkező napokban rendezi meg a hadgyakorlatot, amellyel demonstrálni kívánja szoros biztonsági együttműködését és szövetsége erejét.

Az amerikai elnök szerint a térségnek el kell ismernie, hogy egy komoly és folyamatos fenyegetéssel kell szembenéznie. Rámutatott, hogy Phenjan egyetlen jelentős szövetségesének, Pekingnek közölnie kell Észak-Koreával: „létezik a nemzetközi szabályoknak egy olyan rendszere, amelyhez igazodnia kell". A nap folyamán, korábban, Robert Gates amerikai védelmi miniszter és dél-koreai kollégája, Kim Te Jung abban állapodott meg, hogy a két ország egyeztetett választ az  északi akcióra. A Pentagon szerint Gates elismerését fejezte ki Szöulnak az addig tanúsított önuralma miatt.

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a koreai háborút lezáró 1953-as tűzszünet megsértésének nevezte az észak-koreai támadást és kijelentette, hogy az Egyesült Államok egységes diplomáciai frontot kíván létrehozni egy testreszabott válasz kidolgozására Észak-Korea összes szomszédjával, beleértve Pekinget is. Az amerikai irányítású szöuli ENSZ-parancsnokság szerdán tárgyalásokra szólította fel Észak-Koreát annak érdekében, hogy módot találjanak találják a feszültség enyhítésére.

Visszavont segélyek

Szöul a két dél-koreai katona halálával járó incidens nyomán úgy döntött, felfüggeszti az Észak-Koreának szóló humanitárius segélyszállításait - közölte szerdán a szöuli országegyesítési minisztérium, egy nappal azután, hogy egy dél-koreai sziget ellen az északi-koreaiak tüzérsége támadást indított.

Idén nyáron heves esőzések és áradások sújtották Észak-Koreát. A dél-koreai vöröskereszt felajánlotta Phenjannak, hogy a károk felszámolására nyolcmillió dollár értékű segélyt nyújt. A két ország megállapodott abban, hogy a segélycsomag élelmiszert, gyógyszert, cementet és építőipari berendezéseket fog tartalmazni. Az első segélyszállítmányokat szeptemberben útnak is indították.

Korábban Szöul bőkezűen segélyezte Észak-Koreát, egyebek között évente jelentős mennyiségű rizzsel látta el a krónikusan élelmiszerhiányban szenvedő sztálinista rezsimű országot. Azóta azonban, hogy 2008-ban a konzervatív erők kerültek kormányra Dél-Koreában, a segélyszállítmányok elmaradtak, mert Phenjan nem mutatott hajlandóságot atomprogramjának a feladására.

Kan Naoto japán kormányfő ezzel párhuzamosan azzal a kéréssel fordult Kínához, hogy segítsen megfékezni Észak-Koreát. A kormányfő üzenetében hivatkozott arra a tényre, hogy Pekingnek jelentős befolyása van Phenjanra. Kan azt megelőzően tartott tájékoztatót a médiának, hogy elkezdődött a japán kormány válságtanácskozása a két Korea közötti incidens ügyében. Kitazava Tosimi védelmi miniszter pedig azt mondta a sajtóértekezleten: nem lehet kizárni annak eshetőségét, hogy az észak-koreai atomfegyverprogram már igen előrehaladott állapotban van.

Jonpjongi életkép támadás után
A man walks past a house wrecked by artillery shells fired by North Korea on Yeonpyeong Island November 24, 2010. South Korea warned North Korea of "enormous retaliation" if it took more aggressive steps after Pyongyang fired scores of artillery shells at a South Korean island in one of the heaviest attacks on its neighbor since the Korean War ended in 1953. REUTERS/Ongjin County/Handout (SOUTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.