Obama újranyomta a gombot

A munkahelyteremtést helyezte az első helyre első országértékelő beszédében az amerikai elnök, összefogásra szólítva fel a két nagy pártot. A sor végére került külpolitikai kérdések között Obama megerősítette az iraki és az afganisztáni kivonulási dátumokat, és hangsúlyozta: Iránnak szankciókkal kell szembenéznie, atomfegyverek pedig nem kerülhetnek terroristák kezére.

- Soha nem sugalltam, hogy a változás könnyű lesz vagy hogy egyedül véghez vihetem. Nem adjuk fel! Nem engedjük, hogy a félelem megtörje szellemünket! - mondta Barack Obama - helyi idő szerint - szerda este, a washingtoni kongresszus két háza előtt. Az amerikai elnökök hagyományos évértékelő beszédét =Szaze of the Union Address), amelyet ő maga most először mondhatott el, Obama felhasználta politikája újraindítására az elmúlt hónapok népszerűségvesztése és demokrata párti választási kudarcai nyomán.

Felmérések szerint az amerikaiak 51:42 arányban úgy vélik, hogy az elnök túl kevés figyelmet szentel a gazdaságnak, miközben 42 százalékuk szerint ez a legfontosabb kérdés. Obama most a munkahelyteremtést nevezte 2010 legfontosabb feladatának, és több mint egyórás, a szokásos vastapsokkal megszakított szenvedélyes hangú beszédében összesen 29-szer használta az "állások" kifejezést. Ennek oka, hogy a munkanélküliség 10 százalékon áll, csak a válság idején hétmillió állás szűnt meg.

- Haladék nélkül az asztalomon akarom látni a foglalkoztatási törvényjavaslatot! - üzente a két háznak és a pártoknak, amelyeket általában is összefogásra szólított fel. - Nem fogadom el, hogy az Egyesült Államok csak a második legyen - mondta arra: Kína, Németország (és nem Európa!), valamint India ugrásra készen áll a csúcs-, és környezetkímélő technológiákban. Az elnök szerint azé lesz a világ vezető gazdasága, aki a tiszta energia termelésében is az élre áll. Ennek érdekében sürgette az átfogó éghajlatvédelmi törvényt, de - kompromisszumként - kiállt a környezetvédők által bírált atomerőműépítések, a "tiszta" széntechnológiák, valamint a tengerpartközeli olaj-, és gázfeltárások mellett. Obama az 1414 milliárd dolláros költségvetési hiány csökkentésére is lépést jelentett be.

A várakozásnak megfelelően a sor végére került külpolitikai kérdések között az elnök megerősítette a háborús kivonulási dátumokat - Irakból augusztus végéig hazahívja a harcoló csapatokat, Afganisztánban pedig jövőre kezdődik a létszámcsökkentés -, és hangsúlyozta: Iránnak szankciókkal kell szembenéznie, atomfegyverek pedig nem kerülhetnek terroristák kezére. Üdvrivalgás fogadta liberális politikusok részéről, amikor a végén bejelentette: az idén felszámolja a Clinton-féle "ne kérdezz rá, ne valld meg!" törvényt, amelynek értelmében a fegyveres erők csak a nemi irányultságukat ki nem nyilvánító melegeket és leszbikusokat fogadja be.

Az elnök beszédére az ellenzék nevében az idén Bob McDonnell, a republikánusok új üdvöskéje válaszolt. Virginia állam novemberben megválasztott új kormányzója is szigorúan tartotta magát a fontossági sorrendhez, amely a felmérések szerint az emberek gondjait tükrözi. A munkahelyteremtésről megjegyezte, hogy állama negyedszázada nem látott ennyi munkanélkülit, az amerikaiak pedig nincsenek rá készen, hogy átjátsszák a világ legjobb egészségügyi ellátórendszerét a szövetségi kormány kezére.

Obama útban a pulpitus felé. Hangsúlyozott állások
U.S. President Barack Obama walks down the center aisle greeting members of Congress on his way to deliver his first State of the Union address on Capitol Hill in Washington, January 27, 2010. REUTERS/Tim Sloan/Pool (UNITED STATES - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.