Obama túl liberális Amerikának?

Barack Obama amerikai elnök népszerűsége 60 százalék alá esett, sokan nem értenek egyet gazdasági válságkezelő lépéseivel – állapította meg a Pew közvélemény-kutató intézet kedden. A megkérdezettek többsége egy év múlva ettől még George Busht fogja hibáztatni, ha nem javul a gazdasági helyzet.

Obama támogatottsága a februári 64-ről 59 százalékra csökkent. Ezzel egyidejűleg 17-ről 26 százalékra nőtt azoknak az  aránya, akik nem értenek egyet tevékenységével. Elsősorban a  republikánusok és a függetlenek körében gyarapodott az elnök működését ellenzők száma.

A felmérés szerint az amerikaiak egyre nagyobb hányada vélekedik úgy, hogy Obama inkább a Demokrata Párt liberális szárnyára hallgat, semmint a mérsékeltre.

Az elnökről januárban még a megkérdezettek 44 százaléka gondolta, hogy közelebb áll a mérsékeltekhez, 34 százalék úgy vélekedett, inkább a liberálisokra hallgat. Mostanra megfordult a közvélemény: már 44 százalék érzi úgy, hogy Obama inkább liberális, mint mérsékelt, és 30 százalék gondolja az ellenkezőjét. A Pew szerint ez az egyik fő oka annak, hogy Obama vesztett népszerűségéből; a növekvő állami kiadásokat és adókat az emberek a liberális politikai erőkkel kötik össze.

Az elnök az utóbbi hetekben írta alá az új, 787 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagot, és tett javaslatot egy 600 milliárd dolláros, az egészségügyi szféra reformját célzó programra, amelyet döntően a gazdagokra kivetendő adókból finanszírozna. A 2010. évre 3,55 billió dolláros költségvetést javasolt, és becslése szerint az idei államháztartási hiány rekord nagyságú, 1,75 billió dollár lesz, ami a GDP 12,3 százaléka.

A CNN múlt heti felmérése szintén arról tanúskodott, hogy Obama népszerűsége csökken: február eleji 76 százalékos támogatottsága 64 százalékra olvadt. A politikájával egyet nem értők aránya 23-ról 34 százalékra nőtt. Egy harmadik felmérés, a McClatchy-Ipsos múlt heti kutatása szerint is visszaesett Obama népszerűsége.

A Bloomberg hírügynökség közlése szerint a vezető közvélemény-kutatók átlagában Obama támogatottsága jelenleg 60,3 százalék. A közvélemény általánosságban továbbra is az elnök mögött áll a gazdasági válság kezelését illetően, de egyre több kérdés merül fel. Az amerikaiak fele például nem ért egyet azzal a javaslattal, hogy a gazdagabb nyugdíjasok számára legyenek drágábbak a gyógyszerek.

A CNN szerint az amerikaiak kétharmadának meggyőződése, hogy Obama politikája sikeres lesz, 86 százalék reménykedik ebben. A megkérdezettek 54 százaléka azt mondta: ha az elkövetkező egy évben nem lesz gazdasági javulás, akkor ezért az előző elnököt, George Busht és a Republikánus Pártot fogja hibáztatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.