Obama több pénzt adna gazdaságösztönzésre

A megválasztott amerikai elnök, Barack Obama hétfőn, közép-európai idő szerint este hatkor rendezendő sajtóértekezletén bemutatja gazdasági csapatát, közölték Obama irodájában vasárnap.

A Pénzügyminiszter minden bizonnyal Timothy Geithner lesz, a szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) New York-i részlegének  igazgatója, a Fehér Ház országos gazdasági tanácsának igazgatója  pedig Lawrence Summers, a Harvard Egyetem volt elnöke, korábban, a  kilencvenes években Bill Clinton elnök volt pénzügyminisztere,  mondták Obama környezetében a Reuters hírügynökségnek.

Summers kénytelen volt lemondani a Harvard elnökségéről, afféle  elhíresült kijelentései miatt, hogy a nők születésüknél fogva  gyengébb képességűek, ezért közülük csak kevesen képesek például a  matematikában és egyéb tudományokban vezető tudósokká válni. Helyére  tavaly februárban nőt választottak - az 1636-ban alapított egyetem  történetében első ízben -, Drew Gilpin Faust történész személyében.

Az amerikai demokrata pártban úgy tudják, hogy Lawrence Summerst  később a Fed elnökeként szeretné látni Obama, miután a jelenlegi Fed  elnök, Ben Bernanke megbíyzatása 2010. januárban lejár.

Clinton volt gazdasági szakértői közül egy további személyiség,  Peter Orszag valószínűleg a Fehér Ház költségvetési igazgatója lesz.  Peter Orszag tavaly január óta vezeti a törvényhozás költségvetési  hivatalát. A költségvetés helyzetének javításában szerepet szán az  egészségügynek is, azon belül az elhízás elleni küzdelemnek, mert -  mint egy tavalyi tanulmányában megállapította - egy túlsúlyos egyén  évente 1000 dollárral kerül többe a közegészségügynek, mint egy  normális súlyú ember.

Kereskedelmi miniszternek Bill Richardson, Új-Mexikó szövetségi  állam kormányzója valószínű az eddigi hírek szerint. Richardson korábban a demokrata párti elnökjelöltségre pályázók között volt.

Közben Obama két tanácsadója vasárnap arra utalt, hogy új elnök  esetleg nem fogja betartani egyik választási ígéretét, azt, hogy az  eredeti határidő előtt megszünteti az adókedvezményt a felső  jövedelemadó-sávban, vagyis a gazdagok számára. Obama  kampánystratégájától és egyik valószínű Fehér Ház-i tanácsadójától,  David Axelrodtól egy tévéműsorban megkérdezték, hogy az új  kormányzat inkább meghagyja-e az adókedvezményt az eredeti  határidőig, azaz a 2010-es adóév végeztéig, semmint törvényhozási  úton megpróbálja elérni a határidő megrövidítését. - Ez a mérlegelés  meg fog történni - felelte Axelrod.

Egy másik tévéműsorban Obama egy másik tanácsadója, Bill Daley  hasonló kérdésre így válaszolt: - A 2010-es forgatókönyv a  valószínűbb.

A George W. Bush elnök kezdeményezte adókedvezmény 2010 végén  lejár, utána a felső sáv visszatér a 2001-es szintre, 39,6  százalékra a mostani 35 százalékról.

Választási kampányában Obama adócsökkentést követelt a  középosztálynak, azzal, hogy a leggazdagabb amerikaiaknak viszont  többet kell fizetniük a jelenleginél.

Obama októberben 175 milliárd dolláros állami gazdaságösztönző  intézkedési tervet javasolt két évre, benne a közlekedési  infrastruktúra fejlesztésével, az oktatás és az iskolák  korszerűsítésével és az alternatív energiaforrások támogatásával, de  mire január 20-án elfoglalja hivatalát, akár 500-700 milliárd  dolláros élénkítő keret is összeállhat, mondta szintén vasárnap az  amerikai szenátus demokrata többségének egyik vezetője, Charles  Schumer szenátor egy tévéműsorban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.