Obama taktikát vált

Toll és telefon – munkatársai szerint ezt a két eszközt használja majd legtöbbet Barack Obama amerikai elnök a következő évben.

A toll azt jelenti, hogy azzal fog aláírni egyre több elnöki rendeletet, mivel ezekhez fog fordulni, amikor csak az alkotmány engedi. A republikánusok vezette képviselőházon ugyanis az elnöknek gyakorlatilag semmilyen törvényjavaslata nem megy át. A telefon pedig azért kell, mert azzal hívja fel majd politikai szövetségeseit és az „amerikaiakat”, hogy a fontos kérdésekben működjenek együtt.

Obama amerikai idő szerint kedd este, magyar idő szerint szerda hajnalban mondja el hagyományos évértékelő beszédét. Ennek előzeteseként szivárogtatta ki a Fehér Ház a fenti, gondosan megalkotott képet a tollról és a telefonról. Ez is azt jelzi, amit a nevük elhallgatását kérő illetékesek is elmondták az amerikai sajtónak: Obama taktikát kényszerül váltani, legutolsó éve ugyanis minden értékelés szerint nagyon rosszul sikerült.

Egy évvel ezelőtt, az újraválasztás utáni lendületben ambiciózus évértékelőben vázolta fel terveit. Ám még a fegyvertartás szigorítását tervező törvényjavaslat is elbukott. A bevándorlási reform akadozik. Sok kritika érte a szíriai válság kezelése miatt is, nem is beszélve az Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrányról vagy az egészségbiztosítási reform problémás bevezetéséről.

A Fehér Házi tanácsadók és Obama egyaránt azon gondolkodtak a karácsonyi szabadság alatt: mit rontottak és mit kell másképp csinálni? Arra jutottak, kevésbé kell az elnöknek a Kongresszustól függővé tennie munkáját. Ahol lehet, rendeleteket alkot és kihasználja a rá irányuló figyelmet, amivel tematizálni tudja a politikai közbeszédet.

A nyíltan történelmi nagyságra törekvő Obama ambíciói is szerényebbek lettek. A The New Yorker magazin e havi számában nagyinterjút adott David Remnick főszerkesztőnek. Ebben Obama kifejtette: minden amerikai elnök egy „hosszú történet” része, és az a feladata, hogy a „maga bekezdését” jól teljesítse. Olyan is van, fejtette ki, hogy egy kicsinek tűnő kezdeményezésről évtizedek múlva derül csak ki, hogy nagy jelentősége van.

Barack Obama
U.S. President Barack Obama speaks about college education at the White House in Washington January 16, 2014. Obama and first lady Michelle Obama met with representatives of colleges, universities and philanthropic groups at the White House on Thursday to talk about steps to get more low-income students to attend college. The event is part of Obama's pledge to try to narrow the gap between rich and poor, a politically popular theme that is expected to dominate his State of the Union address on January 28. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS EDUCATION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.