Obama Szíriáról beszélt Putyinnal

A szíriai rendezéssel foglalkozó nemzetközi konferencia napirendjét tekintette át kedd este az amerikai és az orosz elnök. A Kreml közleménye szerint az egyeztetést Barack Obama kezdeményezte, aki telefonon hívta fel orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint.

Az amerikai és az orosz vezető a 2012 nyarán rendezett Genf-1 tanácskozás folytatását jelentő, úgynevezett Genf-2 konferencián megvitatandó kérdéseken kívül tárgyalt az iráni atomprobléma rendezéséről tavaly novemberben létrejött megállapodás megvalósításáról, valamint az orosz-amerikai kapcsolatok további fejlesztéséről, különös tekintettel a gazdasági és kereskedelmi együttműködésre.

A Kreml sajtószolgálata szerint az egyeztetés tárgyszerű és konstruktív légkörben zajlott.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség jelentésében emlékeztetett arra, hogy szerdától a svájci Montreux-ben a többi között 39 ország külügyminisztere, illetve magas rangú képviselője, az ENSZ főtitkára, a szíriai kormány, valamint az ellenzék küldöttsége, továbbá az Arab Liga vezetői tárgyalnak a csaknem három éve tartó szíriai polgárháború rendezéséről.

Január 24-től viszont már Genfben ENSZ-közvetítéssel a damaszkuszi kormány és az ellenzék képviselői folytatják a válságból való kiútkeresést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.