Obama sörrel csillapította a faji feszültségeket

Az amerikai sajtó már előre "sörcsúcsnak" keresztelte el a Fehér Ház kertjében rendezett, csütörtök délutáni kibékülő-kibeszélő találkozót a két héttel ezelőtt rendkívüli hullámokat keltet, faji színezetű harvardi incidens nyomán.

Bár szellemesnek találta, Barack Obama azért kifogásolta, hogy - mint fogalmazott - "egyszerű, nap végi levezetőjét" a betörés gyanúja miatt letartóztatott Henry Louis Gates fekete bőrű professzorral, illetve James Crowley-vel, az intézkedő fehér rendőrőrmesterrel csúcsnak nevezzék. Hármójukhoz az "iszákos ír" sztereotíp rémképe, valamint felmenői alkoholizmusa elől már korábban az absztinencia fedezékébe menekült Joe Biden alelnök szeszmentes sörrel csatlakozott.
 
- Mindig úgy gondoltam, hogy ami összeköt bennünket, az erősebb annál, ami szétválaszt. Bízom benne, hogy ez bizonyosodott be ma, és remélem, hogy mindannyian levonhatjuk ezt a pozitív tanulságot ebből az epizódból - közölte írásban Obama a találkozó után. A nyolcszemközt elhangzottakba nem avatták be a sajtót. A Pew kutatóközpont felmérése szerint a megkérdezettek 41 százaléka helyteleníti, ahogy az elnök kezelte a világhírű Harvard Egyetem székhelyén, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben történt, és Amerikát a "faji profilírozás" megoldatlanságára ismét ráébresztő esetet.
 
Gates professzor Kínából érkezett haza, amikor is háza bejárati ajtaját beragadva találta. Taxisofőre segítségével befeszítették azt, ám ekkor egy fehér nő telefonos bejelentést tett a rendőrségen. A kiérkező Crowley őrmester és Gates vallomása eltért abban, hogy mi is történt ezután: vonakodott-e a professzor igazolni magát, a rendőr megmutatta-e kérésre az azonosítóját, illetve rasszistázott, ordítozott, befolyása bevetésével fenyegetőzött-e Gates. Tény viszont, hogy az őrmester megbilincselte, és előállította, amiért - kitartva igaza mellett - nem volt hajlandó bocsánatot kérni. Gatest négy óra múlva elengedték, és nem emeltek ellene vádat.
 
Obama első megjegyzése szerint a rendőrség "hülyén viselkedett"; ezért rendőrszervezetek és politikusok is keményen támadták. Véleményét kétszer is árnyalva az elnök végül már úgy látta: mindkét érintett túlreagálta az esetet.

De ahogy egyre több részletre derül fény, az összkép újra és újra átrendeződik. A 911-es segélyhívón rögzített minapi hangfelvétel megerősíti a csaknem két hét után a nyilvánosság elé állt - és előzőleg lerasszistázott és háborgatott - bejelentő, egy 40 éves fehér családanya vallomását. E szerint a rendőrségi jegyzőkönyvvel és a korábbi hírekkel ellentétben nem állította a telefonban, hogy "két fekete férfi benyomta az ajtót", a bőrszínre csak az ügyeletes kérdésére adott - inkább csak rossz - tippet: egyiküket inkább "latinnak" vélte, a másikat pedig nem látta jól. Azt is többször hangoztatta: lehet, hogy ott laknak, csak a zár kifogott rajtuk.

Barack Obama amerikai elnök Henry Luis Gates professzorral, James Crowley rendőrtiszttel és Joe Biden alelnökkel sörözik a Fehér Ház teraszán
U.S. President Barack Obama (R) sits down for a beer with Harvard scholar Henry Louis Gates (L), Cambridge, Massachusetts, police Sergeant James Crowley (2nd R) and Vice President Joe Biden to try to start a dialogue on better race relations in the Rose Garden at the White House in Washington, July 30, 2009. Crowley arrested Gates for disorderly conduct in his own home July 16 while investigating a report of a burglary in process. Obama inflamed tensions by saying police had "acted stupidly," prompting him to back down from the remark. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES POLITICS CRIME LAW IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.