Obama Snowden miatt lemondhatja találkozóját Putyinnal

Washingtoni sajtóértesülések szerint az amerikai kormányzat azt fontolgatja, hogy lemondja Barack Obama elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő őszre tervezett moszkvai találkozóját.

Washingtoni sajtóértesülések szerint az amerikai kormányzat azt fontolgatja, hogy lemondja Barack Obama elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő őszre tervezett moszkvai találkozóját, válaszul arra, hogy Oroszország fontolóra vette a titkos amerikai adatgyűjtést kiszivárogtató Edward Snowden ideiglenes menedék iránti kérelmének teljesítését.

Oroszországban szeptember elején tartják a G20-as országcsoport állam- és kormányfői találkozóját. Ehhez kapcsolódva tervezik a moszkvai Obama-Putyin találkozót is.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön csak annyit mondott, nincs változás abban a tervben, hogy Obama elutazik a szentpétervári G20-as csúcsértekezletre. Hozzátette: más új közölnivalója nincs az úttal kapcsolatban.

A sajtó értesülései szerint amögött, hogy felvetődött a találkozó lemondása, nemcsak az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel és kémkedéssel vádolt Snowden ügye keresendő. Washington elégedetlen például azzal is, hogy Oroszország már többször megakadályozta a szíriai rezsim elleni nemzetközi diplomáciai lépéseket, és továbbra is támogatja Bassár el-Aszad rendszerét. Az amerikai diplomácia amiatt is csalódott, hogy csütörtökön ötéves börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzékit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.