Obama segítségét kéri a vak aktivista

Chen Guangcheng a CNN-nek nyilatkozva megismételte, hogy maga és családja biztonsága érdekében szeretné elhagyni Kínát.

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok kísérik a vak ellenzéki aktivista, Chen Guangcheng ügyét Kínában. Az emberi jogi aktivistának barátai segítségével tíz napja sikerült megszöknie a Shandong tartományi házi őrizetéből. A pekingi amerikai követségen kapott menedéket. A kínai média a diplomáciai szempontból kényes ügyről először most szerdán számolt be azzal, hogy Chen saját akaratából távozott hat napi tartózkodást követően az amerikai követségről. Amerikai részről kiadtak egy közleményt, miszerint a két ország illetékeseinek sikerült  Chennek megfelelő egyetértésre jutni: így kórházba kerül, s a későbbiekben biztonságos helyre kerül, s akár egyetemen is tanulhat jogot, amiből eddig autodidakta  módon képezte magát. Azt is bejelentették, hogy a pekingi Chaoyang kórházban újra találkozhatott feleségével és két kis gyerekével. A követség azt is világossá tette, hogy Chen nem kért politikai menedékjogot.

Ennek ellenére Chen pénteken Barack Obamához fordult, arra kérve az amerikai elnököt, hogy „tegyen meg mindent, amit tud, hogy kivigye innen a családunkat”. Nem titkolta, becsapva érzi magát. – A követség elhagyására biztattak, s azt ígérték, hogy a kórházban velem lesznek. De már délután, miután bejelentkeztem a kórházban, eltűntek a követségiek – panaszolta a CNN-nek adott interjúban.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője ezzel egy időben közleményben kifogásolta, hogy az Egyesült Államok beavatkozott Kína belügyeibe egy állampolgára befogadásával a nagykövetségen. Ám már szerda este Chen először az AP-nek, majd az amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította: valójában a kínai hatóságok közvetve megfenyegették, hogy elszakítják tőle a családját. Így érték el, hogy Chen ne kérjen menedékjogot. Gary Locke, az amerikai nagykövet csütörtökön azonban cáfolta, hogy „nyomást gyakoroltak volna" Chenre a követség elhagyására. Ellenkezőleg, elégedett volt, hogy távozhat. Mark Toner külügyminisztériumi szóvivő is védelmébe vette a követséget,   mondván senki nem beszélt Chennek arról, hogy fizikai vagy jogi bántódása eshetne feleségének és gyerekeinek. „Miként egyetlen kínai hivatalnok sem tett semmiféle fenyegetést rajtunk keresztül" - tette hozzá.

Az eset időzítése azért kínos, mert közben Pekingben megkezdődtek a két napos USA-Kína kereskedelmi és biztonsági tárgyalások, amelyen Hillary Clinton külügyminiszter és Timothy Geithner kincstárügyi államtitkár is részt vesz.  A tárgyaláson - mint a BBC jelentette - Clinton a két ország együttműködésének fontosságát hangsúlyozta a világ problémáinak megoldása szempontjából, még akkor is, ha egyes kérdésekben lehetnek nézeteltérések. Hu Jintao államfő maga is annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a kölcsönös megértés javításával lehet a különbségeket megfelelően kezelni, nehogy ezek a nézeteltérések aláaknázzák a kínai-amerikai kapcsolatok szélesebb érdekeit.

A BBC forgatócsoportja a hétvégén - miközben Chen az amerikai követségen tartózkodott - megpróbálta felkeresni az emberi jogi aktivista feleségét a shandongi faluban, ám civil ruhások zárták el az utat, s nem engedték tovább a stáb gépkocsiját. Chen összesen majd hét évet töltött börtönben, utána házi őrizetben, miután azzal vádolta meg a helyi hatóságokat, hogy abortuszra és sterilizálásra kényszerítettek asszonyokat az „egykepolitika" statisztikai teljesítése végett. A nyugati hírügynökségek értesülése szerint számos embert, akik segédkezhettek Chen szökésében, azóta letartóztattak, illetve eltűntek.

Chen Guangcheng (közepén) feleségével, Yuan Weijinggel és gyermekeivel Gary Locke nagykövet (jobbról a harmadik) előtt. Nem titkolta, hogy becsapva érzi magát
Blind activist Chen Guangcheng (C) speaks with his wife Yuan Weijing (2nd R) and children as U.S. ambassador to China Gary Locke (facing camera, 3rd R) and U.S. Assistant Secretary of State for East Asian and Pacific Affairs Kurt Campbell (facing camera, 4th R) stands nearby in a Beijing hospital, in this handout picture from the U.S. embassy Beijing Press office taken May 2, 2012. Chen Guangcheng wants to leave for the United States rather than stay in China, telling Reuters his safety cannot be assured under a U.S.-China deal that had persuaded him to give up refuge in the U.S. embassy in Beijing. Picture taken May 2. To match Interview CHINA-DISSIDENT/CHEN REUTERS/U.S. Embassy Beijing Press Office/Handout (CHINA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.