Obama ott lesz a koppenhágai klímacsúcson

Barack Obama elutazik a decemberben Koppenhágában tartandó nemzetközi klímacsúcsra - közölte szerdán a washingtoni Fehér Ház, véget vetve ezzel a több hónapja folyó találgatásoknak, hogy az amerikai elnök személyesen is részt vesz-e a tanácskozáson.

Sajtóértesülések szerint Obama jelen lesz a konferencia kezdetén, december 9-én, másnap viszont a norvégiai Oslóba utazik, hogy átvegye a Nobel-békedíjat. Obama a december 18-ig tartó klímacsúcs végére, amikor mintegy 65 állam- és kormányfő érkezése várható, nem utazik vissza Dániába.

Az amerikai elnök koppenhágai útjával lökést akar adni a nemzetközi klímavédelmi egyeztetéseknek, jóllehet hazai fronton, az Egyesült Államokban kevés haladást sikerült elérnie a széndioxid-kibocsátás csökkentését célzó törvény elfogadtatása tekintetében.

Barack Obama a klímavédelem terén történő előrelépést kormánya egyik legfőbb feladatának tekinti. A légköri felmelegedést fokozó gázok kibocsátásának visszafogásáról szóló törvénytervezet azonban - miután a képviselőház elfogadta a maga változatát - a szenátusban elakadt.

Nemzetközi megfigyelők részben éppen amiatt nem fűztek sok reményt ahhoz, hogy Koppenhágában sikerült egy kötelező érvényű klímavédelmi szerződést megkötni, mert bizonytalan volt, hogy az Egyesült Államok mit tud ajánlani. Környezetvédők azt remélték, hogy Obama a találkozó végén lesz jelen, mintegy legitimálva a reményük szerint elfogadandó egyezményt, de csalódniuk kell.

Az amerikai kormány tisztviselői a hét elején konkrétumok említése nélkül közölték, hogy az Egyesült Államok tervet terjeszt elő Koppenhágában az emisszió csökkentéséről. Az Európai Unió előzőleg sürgette Washingtont és Pekinget is, hogy a csúcstalálkozón jelöljenek ki céldátumot a káros gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozóan. Az EU szerint az Egyesült Államok és Kína késlekedése hátráltatja a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítéseket.

A Fehér Ház szerdán úgy tájékoztatott: Obama Koppenhágában fogja bejelenteni, hogy az Egyesült Államok ígéretet tesz, 2020-ig 17 százalékkal csökkenti a 2005-ös szinthez képest a gázemissziót. Az EU ennél erőteljesebb lépést - az 1990-es szinthez képest történő 20 százalékos csökkentést - szorgalmaz.

Obama idén már másodízben látogat Dániába; október 2-án villámlátogatást tett a dán fővárosban, hogy befolyását latba vetve támogassa Chicago - azóta meghiúsult - kísérletét a 2016-os nyári olimpia megrendezésére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.