Obama nem tett új vállalásokat Koppenhágában

Nem tett új klímavédelmi vállalásokat országa nevében Barack Obama amerikai elnök a koppenhágai klímacsúcs pénteki plenáris ülésén tartott beszédében.

Az amerikai elnök a világ vezetőit "közös cselekvésre" buzdította egy klímavédelmi egyezmény elérése érdekében, ugyanakkor nem növelte a már korábban bejelentett 17 százalékos, 2005 és 2020 közötti időszakra vonatkozó amerikai kibocsátás-csökkentési vállalást.

Obama megismételte a korábban tett amerikai vállalásokat, kiemelte az átláthatóság fontosságát a kibocsátás-csökkentés ellenőrzésében, s hangsúlyozta: az Egyesült Államok tovább folytatja a klímaváltozás elleni küzdelmet, függetlenül attól, hogy mi történik Koppenhágában.

Úgy vélte: az emberiség akarata a klímaváltozás megfékezésére "az elégséges és elégtelen határán billeg", miközben a globális felmelegedés következtében változó környezet elfogadhatatlan biztonsági, gazdasági és természeti kockázatot jelent.

Kiemelte: a gazdag országoknak segíteniük kell a fejlődőket a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. Végül hangsúlyozta: itt az ideje "jelentős előrelépést tenni" a tárgyalásokon.

 

Obama a koppenhágai klímacsúcs pénteki plenáris ülésén tartott beszéde közben 2009. december 18-án
U.S. President Barack Obama is pictured behind flags after he addressed the session of United Nations Climate Change Conference 2009 in Copenhagen December 18, 2009. World leaders worked through the early hours to try and beat a Friday deadline for a deal on cutting emissions and helping poor countries cope with the costly impact of global warming. REUTERS/Bob Strong (DENMARK - Tags: ENVIRONMENT POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.