Obama nem enged Burmának

Obamát aggasztják a burmai emberi jogok, ezért a szankciókat nem oldják fel, csak az amerikai befektetésekre vonatkozó tilalmon lazítanak. Derek Mitchellt pedig nagykövetnek nevezték ki, 22 év óta az első.

Obama rendeletben hosszabbította meg a dél-ázsiai országgal szemben életbe léptetett amerikai szankciókat. Az elnöki rendeletet ismertető közlemény szerint Burma tett fontos lépéseket, de a politikai nyitás még nagyon kezdeti szakaszban tart. Az Egyesült Államokat továbbra is aggasztja, hogy az országban még vannak politikai foglyok, és az etnikai kisebbségek területein folytatódik a konfliktus és az emberi jogok megsértése.

Az Egyesült Államok csak az amerikai befektetésekre vonatkozó tilalmon könnyített valamelyest, de a vonatkozó törvényeket nagyrészt ebben az esetben is fenntartja, írja a BBC. Ezt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jelentette ki, amikor csütörtökön Washingtonban fogadta burmai kollégáját, Vunna Maung Lvint. Évtizedek óta ez az első ilyen magas szintű burmai látogatás az USA-ban. A két ország januárban jelentette be a diplomáciai kapcsolatok teljes körű helyreállítását.

Amerikai hivatalos személyek korábban úgy nyilatkoztak, hogy a szankciókat fokozatosan fogják feloldani, azok kivételével, amelyek a burmai hadseregre vonatkoznak. Az amerikai büntetőintézkedésekről, amelyek a legszigorúbbak a nyugati országok által meghozottak közül, öt szövetségi törvényt fogadtak el és négy elnöki rendeletet adtak ki, így azok feloldása bonyolult folyamat lesz. Több szankción ugyanakkor már enyhítettek az év folyamán.

A Rangunba küldendő Derek Mitchell Ázsia-szakértő, aki több vezető posztot is betöltött a Pentagonban. A múlt év óta az Egyesült Államok különleges képviselője és politikai koordinátora Burmában. 1990 óta ő az első amerikai nagykövet az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.