Obama nem bólintott rá az FBI módszerére

Barack Obama nem hiszi, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentt volna a Petraeus-botrány, egyelőre azonban nem hagyta jóvá az FBI-nak a Fehér Ház előtt hónapokig ismeretlen eljárását, melynek során a volt CIA-főnök levelezését vizsgálták. Felfedték az Ing Nélküli Ügynök nevét.

Sean Joyce, az FBI helyettes vezetője szerdán jelent meg a kongresszus titkosszolgálati bizottságának zárt ülésén, Robert S. Mueller FBI-igazgatónak pedig hamarosan szintén a kongresszus előtt kell számot adnia arról a vizsgálatról, amely múlt hét pénteken David Petraeus CIA-főnök lemondásához vezetett. Barack Obama úgy látja, nincs arra bizonyíték, hogy az ügy során nemzetbiztonsági kockázatot jelentő információk kerültek volna illetéktelenek kezébe. Az elnök azonban egyelőre nem hagyta jóvá a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) hónapokig tartó eljárását, amely során Petraeus és John Allen, a NATO afganisztáni erőit (Isaf) irányító parancsnok személyes e-mailjeit vizsgálták.

David Petraeus és önéletrajzírója, Paula Broadwell viszonyára múlt hét pénteken derült fény, amikor is a CIA-főnök lemondott. A Szövetségi Nyomozóirodával Jill Kelley vette fel a kapcsolatot, aki tömegével kapott álnéven írt, féltékenykedő és zaklató e-maileket. A nő a Petraeus-család közeli barátja, azt egyelőre nem tudni, hogy volt-e viszonya a volt CIA-főnökkel.

A névtelen levelek Paula Broadwellhez vezettek, aki Allen tábornokot is bombázta névtelen e-mailekkel. A MacDill légibázison dolgozó Kelley és Allen egymással is több ezer e-mailt váltottak, ezeket a dokumentumokat most a védelmi minisztérium főfelügyelője vizsgálja.

Szerdán hozták nyilvánosságra annak az FBI-ügynöknek a nevét, akivel Jill Kelley felvette a kapcsolatot a zaklató üzenetek miatt. Az alapvetően terrorizmussal foglalkozó Frederick Humphries korábbról már ismerte a nőt, és azonnal belevetette magát az ügybe. A férfi azonban állítólag belebolondult Kelley-be, ezért távol tartották a nyomozástól. A férfi egy félmeztelen képet is küldött magáról nőnek, ezért nevének nyilvánosságra hozatala előtt a sajtóban az Ing Nélküli Ügynök gúnynéven emlegették.

Október végén Humphries attól való félelmében, hogy el akarják tussolni az ügyet, felvette a kapcsolatot egy republikánus képviselővel. Egyesek szerint a konzervatív nézeteket valló, ismerősei által agresszívnek tartott férfi ezzel akart kellemetlenséget okozni Barack Obamának az elnökválasztás előtti héten, a republikánusok azonban nem robbantották ki az ügyet.

Petraeust október 31-én hallgatta ki utoljára az FBI, és megállapították, a férfi nem követett el bűncselekményt. James R. Clapper nemzetbiztonsági főnöknek csak november 6-án szóltak, aki másnap értesítette a Fehér Házat. Az igazságügyi minisztérium azzal indokolta a késői tájékoztatást, hogy addig nem akarták nyilvánosságra hozni az ügyet, amíg a vizsgálat teljesen le nem zárult.

Ugyan az FBI szerint nem volt szó nemzetbiztonsági kockázatról, mások – például a nő egyik kollégája - viszont azt állítják, Broadwell hozzáférhetett titkos információkhoz: tudott arról, hogy Petraeus és Allen mikor mit csinál, állítólag több titkos dokumentumot találtak a nő lefoglalt számítógépein, nemrég pedig olyan dolgokról beszélt nyilvánosan a bengázi merénylettel kapcsolatban, amelyről azelőtt senki sem tudott. Broadwell katonatisztként a nemzetbiztonsági ellenőrzés során kockázatmentes besorolást kapott, ezt most felfüggesztették, Jill Kelley pedig nem léphet be munkahelyére, a MacDill légibázisra.

Petraeus egyébként pénteken számol majd be a kongresszus előtt arról, hogy a CIA hogyan kezelte az USA líbiai nagykövetsége ellen elkövetett támadást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.