Obama nem akar katonai beavatkozást Szíriában

Az amerikai elnök a szíriai helyzetet szívszorítónak nevezte, de az egyoldalú amerikai katonai beavatkozást nagy hibának tartaná.

Barack Obama szerint Aszad meg fog bukni, ugyanúgy, ahogy a többi diktátor, de az USA ezt inkább Szíria elszigetelésével próbálja elősegíteni.

Sajtótájékoztatón az amerikai elnök arra figyelmeztette kritikusait, hogy ne feledkezzenek meg a háború hatalmas költségeiről. Obama szerint a helyzetet nem szabad összehasonlítani a líbiaival, Szíria sokkal bonyolultabb. Líbiában ugyanis, ahol a felkelőket támogatta a NATO, hónapokig tartó lázadás után űzték el Kadhafit, és az USA-val teljesen együttműködött a régió.

– Az, hogy minden ilyen problémát a katonai erőnkkel oldunk meg, nem volt igaz a múltban, és nem lesz igaz a jövőben sem – mondta Obama.

John McCain, Obama 2008-as ellenfele hétfőn katonai csapásra szólított fel Szíria ellen, miközben az ország több városát is folyamatosan bombázzák Aszad katonái. A helyi aktivisták szerint kedden körülbelül 35-en haltak meg, a Vöröskeresztet és a szíriai Vörös Félholdat még mindig nem engedik be Baba Amrba.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint eddig körülbelül 1500-an, főleg homszi gyerekek és nők szöktek át Libanonba.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.