Obama megválna a rézbőrűektől

Az amerikai elnök vasárnap a washington Redskins névváltoztatási ügyében szólalt meg.

Barack Obama amerikai elnök is megszólalt a hétvégén a Washington Redskins amerikaifutball-csapat elnevezéséről legalább két évtizede tartó vitába, és kijelentette: elgondolkodna a névváltoztatáson, ha a klub tulajdonosa lenne.

Az első, Európából érkezett telepesek által megalkotott redskins (vörös bőrű, rézbőrű) kifejezést amerikai őslakók és jogvédők néhány szervezete sértőnek és rasszistának tartja. Az indiánok törvényi úton és sorozatban tartott tiltakozásokon is megpróbálták elérni a csapat nevének megváltoztatását. A New York állambeli oneida törzs például hétfőn ugyanabban a washingtoni szállodában rendez tiltakozó szimpóziumot, ahol a legnagyobb amerikaifutball-szövetség, az NFL vezetése az őszi tanácskozását tartja.

„Azt kell mondanom, hogy ha a csapat tulajdonosa lennék, és ha tudnám, hogy a csapatom neve, még ha az legendás múltra is tekint vissza, emberek egy jelentős csoportja számára sértő, elgondolkodnék annak megváltoztatásán” - jelentette ki az amerikai elnök az ügy kapcsán vasárnap az AP hírügynökségnek. „Nem tudom, hogy egy bizonyos elnevezéshez való kötődésünk felülírhatja-e az emberek valóban jogos aggályait ezekkel a dolgokkal kapcsolatban"- tette hozzá Obama, aki köztudottan a Chicago Bears szurkolója. Az elnök szerint a Redskins-hívek egyébként nem szántszándékkal bántják meg az amerikai indiánok érzéseit, és joggal büszkék a csapatukra.

Egy ilyen sértő kifejezés használata az önidentitás és az imázs vonatkozásában negatív következményekkel jár a bennszülött amerikaiak számára" - nyilatkozott eközben a kérdésről Ray Halbritter, az Oneida Indián Nemzet képviselője.

Roger Goodell, az NFL biztosa, aki korábban megengedően beszélt a névhasználattal kapcsolatban, szeptemberben már úgy foglalt állást, hogy a ligának oda kellene figyelnie azokra, akiket bánt a "rézbőrű" kifejezés. A Redskins elnevezés továbbra is népszerű a szurkolók körében; a Washington Post egy nyáron elvégeztetett közvélemény-kutatása szerint 66 százalékuk megtartaná. Az AP és a GfK egy közös, áprilisi felmérése szerint az amerikaiak csaknem 80 százaléka ugyanígy vélekedik, és csak 11 százalékuk helyeselné a cserét. „Sohasem cserélünk nevet. Ez ennyire egyszerű. SOHA - ezt akár nagybetűvel is írhatják" - jelentette ki májusban a USA Today című napilapnak nyilatkozva Dan Snyder, a csapat tulajdonosa. „A Washington Redskins elnevezés 80 éves, ami történelem, örökség és hagyomány" - válaszolta közleményében, Obama nyilatkozatára reagálva Lanny Davis, a csapat jogi képviselője, rámutatva, hogy az nem sértő az indiánokra nézve.

Az amerikai legfelsőbb bíróság 2009 novemberében úgy határozott, hogy nem foglalkozik a Washington Redskins elnevezéssel kapcsolatos panaszokkal. A testület, helybenhagyva egy alacsonyabb szintű fellebbezési fórum döntését, arra hivatkozva hárította el az ügy tárgyalását, hogy az először 1992-ben benyújtott panasz évtizedeket késett az első Redskins védjegy 1967-es megjelenéséhez képest. Arról viszont nem nyilvánított véleményt a bíróság, hogy a Redskins név sértő-e.

A csapat elnevezése 1933-ból származik; az egyik eredettörténet szerint az akkor még bostoni illetékességű játékosok edzője, William "Magányos Csillag" Dietz iránti tiszteletből lettek "rézbőrűek", aki anyai ágon indián származású volt. A Redskins 1937-ben költözött Washingtonba. Az Egyesült Államokban több hivatásos sportegyesület  elnevezése is indián vonatkozású. Ilyen egyebek között a Kansas City Chiefs, az Atlanta Braves, a Cleveland Indians és a Chicago Blackhawks. Több egyetemi és főiskolai csapat a névcsere mellett döntött az utóbbi években.

Robert Hale Ives Goddard, a washingtoni Smithsonian Intézet nyugalmazott nyelvésze és kurátora szerint egyébként az első amerikai fehér telepesek körében a rézbőrű kifejezésnek pozitív és jóindulatú csengése volt. A kutatók szerint a név az őslakosoknak az európaiaknál sötétebb bőrszínére, de arra is utalhatott, hogy a delaware indiánok az első kolóniák magalapítása idején cinóber arc- és testfestést alkalmaztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.