Obama mégsem találkozik Putyinnal

Barack Obama amerikai elnök lemondta a Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvába tervezett szeptemberi kétoldalú csúcstalálkozóját – jelentette be szerdán a Fehér Ház.

Az amerikai elnök nem utazik el Moszkvába az orosz kollégájával szeptember elejére tervezett csúcstalálkozóra. A Fehér Ház szerdán jelentette be a döntést, amelyet csak részben indokolt azzal, hogy Moszkva a múlt héten ideiglenes menedéket adott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségi Ügynökség (NSA) lehallgatási titkok kiszivárogtatása miatt körözött egykori külsős elemzőjének, Edward Snowdennek.

A hivatalos közlemény szerint azért is célszerűnek tartják az eszmecsere elhalasztását, mert nem sikerült előrehaladást elérni számos más ügyben, például a rakétavédelmi rendszerek, a fegyverzetkorlátozás, a kereskedelmi kapcsolatok, az emberi jogok és a civil társadalom kérdéseiben sem.

Obama így egy svédországi megállót készül beiktatni európai programjába. Merthogy csak a Vlagyimir Putyin orosz államfővel tervezett kétoldalú megbeszélést mondta le, a G20 országcsoport szentpéteri csúcsértekezletére elutazik. Ezt maga az elnök is megerősítette kedd este az NBC tévécsatorna The Tonight Show című műsorában, ahol egyebek közt  elmondta: csalódást okozott neki a Snowden-ügyben hozott moszkvai döntés, és azt vetette orosz partnerei szemére, hogy gondolkodásmódjukban még időről-időre felülkerekedik a hidegháborús szemlélet.

"Ennek ellenére sok közös ügyünk van. De az oroszok néha visszacsúsznak a hidegháborús gondolkodásba és mentalitásba. Én pedig következetesen azt mondom nekik, és Putyin elnöknek, hogy ez a múlt, nekünk pedig a jövőre kell gondolnunk, nincs rá ok, hogy ne tudjunk a jelenleginél sokkal hatékonyabban együttműködni" – fogalmazott Barack Obama.

Miniszteri szinten azonban folytatódik az egyeztetés: pénteken Washingtonban két ország külügy- és védelmi miniszterei is találkoznak egymással. Az olyan nemzetközi ügyek mellett, mint a szíriai polgárháború, az egyiptomi politikai válság vagy az iráni atomprogram, természetesen téma lesz e megbeszéléseken  Snowden ügye is. Ez utóbbiról nyilatkozott Michael Hayden, az NSA és a CIA volt igazgatója is. Nemcsak azt tagadta – miként az NBC-nek adott interjúban tette azt Obama is –, hogy az Egyesült Államok „az egész világ után kémkedik”, hanem arra is figyelmeztetett, hogy a nemzetközi hackertársadalom bosszúja, kibertámadások hulláma szabadulna rá az amerikai kormányzat és infrastruktúra informatikai hálózatára, ha letartóztatnák a kiszivárogtatót.

Maga Snowden változatlanul rejtőzködik a nyilvánosság elől. Ügyvédje, Anatolij Kucserena „biztonsági megfontolásokból” továbbra sem árulja el, hol tartózkodik az ügyfele. Csak annyit árult el, hogy megkapta az oroszországi regisztrációt, egyelőre sehol sem dolgozik, a tartalékaiból él, és nekiállt oroszul tanulni. Azt tervezi, hogy kiáll az újságírók elé, de csak az után, hogy meglátogatta őt Moszkvában édesapja, akinek – a volt ügynök több barátjával és amerikai ügyvédjével együtt – már elküldték a hivatalos meghívót.

Az amerikai kiszivárogtatót egyébként már kiszemelte magának az orosz parlamenti felsőház  tudományos, oktatási és információpolitikai bizottságának egyik tagja, Ruszlan Gattarov is. A kormánypárti honatya a Kommerszant napilap internetes kiadásának azt mondta, hogy szívesen bevonná Snowdent az orosz polgárok személyes adatainak védelméért tett erőfeszítésekbe.

Putyin és Obama tavaly nyáron Mexikóban. A kölcsönös listázás közepette a Kreml tartja az amerikai államkötvényeket
Putyin és Obama tavaly nyáron Mexikóban. A kölcsönös listázás közepette a Kreml tartja az amerikai államkötvényeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.